Vallentunabor öppnar upp sina trädgårdar

1 juli är det dags för Tusen trädgårdar – en dag då människor över hela Sverige öppnar upp sina trädgårdar. En av dessa är Karin Jonsell från Vallentuna. – När jag flyttade hit så var det bara en gräsmatta med massa maskrosor och en sjuk häck – nu är den lummig, blommig och genomtänkt, säger hon.

  • Publicerad 15:08, 21 jun 2018

1 juli går för femte året i rad Tusen trädgårdar av stapeln.

Detta innebär att folk från hela landet öppnar upp sina trädgårdar för allmän beskådan – så väl lokala hobbybotaniker som odlingsexperter.

– Det är inte bara perfekta villaträdgårdar, utan det här är för alla, säger Helene Ermerud på studiefrämjandet, som är en av arrangörerna.

Både privata trädgårdar och offentliga kommer alltså att delta och det är fritt fram att komma och titta på vackra växter och odlingar i allt från stadsparker och botaniska trädgårdar till balkonger och bakgårdar.

I år satsas det också extra mycket på de som odlar ätbart.

– Man tänker på det här med självhushållning och miljöaspekter – det är det vi vill lyfta fram, säger Helene Ermerud.

”Folkbildning när det är som bäst”

Förutom att vila ögonen på vackra växter så menar hon att Tusen trädgårdar också handlar mycket om mötet mellan människor.

– Det är ett tillfälle att få träffa andra intresserade, och alla lär sig någonting av varandra. Det är folkbildning när det är som bäst, säger hon.

Det allmänna intresset för odling har onekligen vuxit de senaste åren, bland annat genom stora Facebookgrupper där folk delar sina tipsa och trix med varandra.

Och intresset för att visa upp sin trädgård är större än någonsin – bara i Stockholms län är det närmare 120 platser som är öppna för allmänheten. Några av dessa hittar du i Vallentuna.

Från ogräs till blommor

En av alla som kommer att delta i år är Karin Jonsell på Fritzbergsvägen.

– Jag har jobbat med trädgården sedan 2013 och nu känns det kul att få visa upp den för andra. När jag flyttade hit så var det bara en gräsmatta med massa maskrosor och en sjuk häck – nu är den lummig, blommig och genomtänkt, så jag är stolt, säger hon.

Det bästa med att odla är enligt Karin Jonsell att i slutändan få vila ögonen på det vackra resultatet – och det kreativa arbetet som ligger bakom.

– Man skapar med färg och form – men också med tid. Man tänker ”Hur kommer det att bli om några år?”, så på så sätt skapar man i fyra dimensioner. Det är häftigt.

Fullständig lista över Stockholms alla öppna trädgårdar hittar du på Tusen trädgårdars hemsida.