Samling. Flera personer hade samlats på Tuna torg på fredagen för att klimatdemonstrera. Foto: Lena Särenborg

Vallentunabor demonstrerade för klimatet

I fredags samlades människor världen över för att demonstrera för klimatet. På Tuna torg i Vallentuna samlades upp emot 50 personer.

  • Publicerad 16:58, 18 mar 2019

Protest. Utanför kommunhuset trotsade Vallentunaborna regnet. Foto: Lena Särenborg

Det var väl ingen som kunde undgå de stora klimatdemonstrationerna som pågick runtom i världen i fredags. På Mynttorget samlades tusentals människor för att demonstrera och lyssna på svenska klimataktivisten Greta Thunberg. En av dem som var där var Lena Särenborg, en av grundarna till nätverket Klimatsmart Vallentuna.

– Greta pratade, men det var så mycket folk och hög ljudvolym att man inte kunde höra henne. Det var helt fullt och en sån härlig stämning – det gav så mycket energi, säger Lena Särenborg.

Efter det begav hon sig till Tuna torg, där det klockan 17 var dags för Vallentunas klimatdemonstration, som pågått under en timme varje fredag sedan november.

– Jag tänker på första gången vi gick ner till Tuna torg och det var fem personer där. Det är fantastiskt att känna att nätverket växer och att många har intresse av frågan, säger Lena Särenborg.

Frågesport och samtal på torget

På plats var det runt 40 till 50 personer som samlades för att demonstrera, och en del nyfikna förbipasserande som stannade till.

– Det var många bra samtal, vi hade även en NO-lärare som hade satt ihop en frågesport med 18 frågor om miljön, och så hade vi sponsorer som bidrog med priser.

Runt om i landet var det flera elever som skolstrejkade under dagen, även så i Vallentuna.

– En av tjejerna hade suttit även under dagen utanför kommunhuset, det var vi imponerade av. Samtidigt tycker man ju någonstans att ansvaret inte ska ligga på barnen och att de inte ska behöva säga till vuxenvärlden, säger Lena Särenborg.

Vad händer nu?

– Vi kommer fortsätta med klimatdemonstrationen varje fredag klockan 17 på Tuna torg. Sen är det en ny global strejk den 24 maj.