Försäkringskassan har skärpt sina kontroller sedan 2016. Foto: Mostphotos

Vallentunabo vab-fuskade för 50 000 kronor

Nio gånger ljög en kvinna i Vallentuna för Försäkringskassan. Hon påstod att hon var hemma med sjukt barn. I själva verket var hon på jobbet.

  • Publicerad 14:18, 9 maj 2018

Genom sitt fusk fick hon mellan 2015 och 2016 ut sammanlagt 50 560 kronor i ersättning för vård av sjukt barn.

Men 2016 utökade Försäkringskassan sina kontroller av vab-utbetalningar och kvinnan hamnade under deras lupp. Nu åtalas hon för bidragsbrott.

Den 48-åriga kvinnan erkänner att hon sökt vab-ersättning och att utbetalningarna gjorts. Men i förhören ger hon ingen förklaring till varför hon fuskat.

Hon åtalas nu för bidragsbrott.

Vab-fusk vanligt

På Försäkringskassan jobbar 140 utredare över hela landet med att granska bidragsutbetalningar.

– Dels kan de vanliga handläggarna upptäcka sådant som ser konstigt ut, säger Daniel Lundmark, controller på Försäkringskassan. Dels har vi riksbaserade kontroller som görs på it-baserade urval där vi bedömer att risken för bidragsbrott är stor. Det kan handla om att man gör väldigt stora uttag.

Det händer också att andra myndigheter, till exempel arbetsförmedlingen, upptäcker fel.

– Då underrättar de oss. Ofta handlar det om att man haft annan ersättning för samma tid. Men det vanligaste är att man arbetat under den tid man ansökt för vab. Eller att man inte vårdat barnet.

Fusket polisanmäls

För att belägga fusket kan de ringa arbetsgivare, förskola och skola.

Det hittills värsta vab-fusk som avslöjats härrör från Västsverige, där summan uppgick till hela 500 000 kronor. Det senaste året har det gjorts drygt 3100 utredningar och av dem hittades fel i 1918 fall, alltså knappt två tredjedelar.

– Om det handlar om slarvfel rättas det till av den vanliga handläggaren. Om det varit avsiktligt gör vi en polisanmälan.

Daniel Lundmark har ingen bild av vilka inkomstgrupper som är de värsta fuskarna.

Det är nog väldigt få direktörer.

Daniel Lundmark, Försäkringskassan

– Men det är nog väldigt få direktörer. I relativt stor utsträckning handlar det nog om folk som hamnat i ekonomiskt trångmål. Men kan ha blivit av med jobbet och behöver få ihop till hyran. Eller också tror man bara att man hittat ett sätt att få in pengar.

Vilket straff som Vallentunakvinnan riskerar vill kammaråklagare Åsa Andersson inte spekulera i innan rättegången har ägt rum. Straffet för bidragsbrott kan bli fängelse.

– Men påföljden beror på flera faktorer, till exempel om man är straffad tidigare och lever under ordnade förhållanden.