ERSÄTTNING. En man från Vallentuna har enligt försäkringskassan fått svindlande 15 miljoner i felaktigt utbetald assistansersättning under tio års tid. Foto: Mostphotos

Vallentunabo fick 15 miljoner i felaktig assistansersättning – under tio år

En man från Vallentuna har under tio år fått totalt 15 miljoner kronor i assistansersättning. Nu kräver försäkringskassan tillbaka pengarna och hävdar att han inte hade rätt till någon ersättning överhuvudtaget.

  • Publicerad 12:00, 1 jul 2020

Vissa förhållanden är svåra att kontrollera.

I april i år kom beslutet från Försäkringskassan. En Vallentunabo ska betala tillbaka den hisnande summan av 15 miljoner kronor för assistansersättning han inte hade rätt till.

Ersättningen har betalats ut under perioden 1 april 2010 till 31 oktober 2019 och den exakta summan uppgår till 15 435 730 kronor.

Försäkringskassan, som genomfört en utredning, bedömer att mannen redan vid ansökningstillfallet medvetet har lämnat vilseledande och oriktiga uppgifter till Försäkringskassan, vilket innebär han därmed aldrig har haft rätt till assistansersättning.

Utredningen visar vidare att mannen inte har de aktivitetsbegränsningar som han tidigare har angett för försäkringskassan och som grundade rätten till assistansersättning.

– De som försöker missbruka välfärdssystemet hittar Försäkringskassan genom slumpmässiga och riktade kontroller. Samverkan med andra myndigheter är en mycket viktig del i arbetet med att upptäcka missbruk av vårt välfärdssystem. Under 2018 begränsades Försäkringskassans lagliga möjligheter att ompröva pågående utbetalning av assistansersättning, vilket så klart har påverkat kontrollarbetet, skriver Kristina Boija, enhetschef på Försäkringskassan i ett mejl.

Avsiktliga fel

Hon pekar på att de avsiktliga felen, som beror på att de sökande – enskilda eller företag– medvetet och mer eller mindre systematiskt försöker få ut pengar från ersättningssystemen på oriktiga grunder, många gånger är svåra för myndigheterna att komma till rätta med, och att det finns flera skäl till det.

– Vissa förhållanden är svåra att kontrollera. Till exempel är det svårt för utbetalande myndigheter att upptäcka brottsligt nyttjande i situationer när allt på ytan ser korrekt ut. Det är svårt för Försäkringskassan och kommunerna att kontrollera i vilken utsträckning som den personliga assistans man betalar för faktiskt utförs, ett förhållande som ett flertal gånger utnyttjats av oseriösa aktörer för att begå omfattande bedrägerier mot myndigheterna, skriver Kristina Boija.

Mannen är nu föremål för en brottsutredning och Försäkringskassan vill inte uttala sig specifikt om detta fall, utan hänvisar till förundersökningssekretessen.