Parisa Liljestrand, M, och Jaana Tilles, S, ser olika på sommarjobben. Foto: Mostphotos

Vallentuna sparar miljoner på färre sommarjobb

I år får bara 100 ungdomar sommarjobb på kommunen. Tidigare var alla som sökte garanterade en plats. – Är det kärva tider måste man spara där det går, säger kommunstyrelsens ordförande Parisa Liljestrand, M. – Det är fel sätt att spara, kontrar Jaana Tilles, S.

  • Publicerad 19:08, 28 mar 2019

Sedan 2015 har ungdomar som sökt sommarjobb i Vallentuna varit garanterade en plats. Men årets kommunplan innebär besparingar och garantin har upphävts. I år blir det därför bara 100 sommarjobb, vilket är betydligt färre än tidigare år. Tre av fyra sökande kommer att bli utan.

Hur känns det att behöva fatta ett sådant beslut?

– Det kom till av flera anledningar, svarar Parisa Liljestrand. Vi måste använda skattebetalarnas pengar till det som är vår absoluta kärnverksamhet. Och att erbjuda jobb är inte det.

Hon bedömer att den indragna sommarjobbsgarantin ger en besparing på runt tre miljoner kronor.

Påhittade jobb

– Det har varit en mycket bra satsning. Men i ekonomiskt kärva tider måste man spara där det går. Och när vi tog emot så många blev det lite för mycket påhittade arbeten. Det vittnade både sommarjobbarna själva och handläggarna om. Jag tycker inte att det är något vi ska lägga skattemedel på.

Oppositionsrådet Jaana Tilles, S, är av annan åsikt.

Det första steget in i arbetslivet betyder så himla mycket.

Jaana Tilles

– Jag tycker att det ingår i kommunens samhällsansvar. Sommarjobben är speciellt viktiga för ungdomar som saknar kontaktnät. Det första steget in i arbetslivet betyder så himla mycket.

Men om det blir låtsasjobb?

– Alliansen vill inte inse att skattesatsen inte räcker. Det är besparingar inom äldreomsorgen, skolan och så det här. Det är fel sätt att spara. Kommunen har stort behov att rekrytera inom äldreomsorgen så vi borde satsa i stället. Sommarjobb där skulle ge mångfalt tillbaka. Om en ung människa hjälper en äldre att kamma håret och komma utomhus lovar jag att det ger mer än bara lönen. Man växer som människa.