Vallentuna MK:s sprintrally körs på Livgardet

Vallentuna MK:s årliga deltävling i Östra Sprintcupen i rally brukar avgöras i september på grusvägarna i Markim i norra Vallentuna, men i år byter man både tid och plats. Årets tävling arrangeras i stället den 10 juni på Livgardets övningsområde i Kungsängen.

  • Publicerad 16:39, 29 maj 2018

– Det är med omsorg om framtida tävlingar som vi låter sträckan i Markim vila i år, både för de boende och vägens bästa, säger Stefan Jägerhult som är tävlingsledare.
Vallentuna MK har haft tävlingen i ”en herrans massa år”, berättar Stefan Jägerhult. Den har haft lite olika namn under åren, men i år är namnet det samma som i fjol – YRC-sprinten.

Tidigare champagnetillverkning

Dock flyttar man alltså från Markim, åtminstone tillfälligt. Start och målplats, med bra tillgång till depåplatser, och även tävlingssträckan – cirka 3,5 kilometer grusväg – ligger i år vid Tranbygge som är ett gammalt repövningsläger där det har funnits champagnetillverkning.
– Det blir intressant att genomföra tävlingen på Livgardets marker då det var länge sedan det överhuvud taget arrangerades någon tävling där. Tranbygge gör det även lite lättare för oss då det finns en hel del faciliteter på plats, säger Stefan Jägerhult.

Första start klockan 11

Tävlingsområdet öppnar redan klockan 07, med anmälan av de tävlande och besiktning av bilar.
Första tävlingsbilen startar klockan 11 och därefter genomför förarna tre körningar var på sträckan. Den bästa tiden, i regel den tredje körningen, räknas som tävlingsresultat.

Drygt 80 förare väntas delta i de två klasserna, 2- och 4-hjulsdrivna bilar. Det handlar om trimmade standardbilar med toppfart på cirka 180 kilometer i timmen.
– Det återstår att se om fjolårets totalsegrare lyckas försvara sina segrar, säger Stefan Jägerhult.

Bra publikplatser finns

2017 vann Jonas Björnvad den 2-hjulsdrivna klassen medan Stig Anderwang tog hem den 4-hjulsdrivna.

Stig Anderwang vann den 4-hjulsdrivan klassen i fjol då YRC-sprinten avgjordes i Markim. Foto: Vallentuna MK

Tävlingarna beräknas avslutas med prisutdelning vid 14.30-tiden, om allt flyter på problemfritt.
Vid Tranbygge finns parkeringsplatser, servering och speaker. Det går även att ta sig till Tranbygge med buss 588 från Kungsängen Station, och Stefan Jägerhult hoppas på en hel del publik.
– Ja, det finns mycket bra publikplatser med stora möjligheter att följa tävlingen på nära håll, säger han.

Planen: Snabbare variant av buss 558

Upplands-Bro. Nu är planerade trafikförändringar inom SL-trafiken ute på remiss. Av dessa framgår att buss 558 i Upplands-Bro berörs.måndag 26/10 16:45