"Frisörer och andra som har fysisk närkontakt med kunden drabbas värst av coronakrisen", säger Vallentunas näringslivsstrateg Magnus Isberg. Foto: Most photos/Louise Kristoffersson

Vallentuna klarar sig relativt väl i coronakrisen

Vallentunas företagare har hittills klarat sig ganska bra under pandemin. Det säger kommunens näringslivsstrateg Magnus Isberg. Men bilden är splittrad.

  • Publicerad 04:48, 16 sep 2020

Ett halvår efter att coronarestriktionerna infördes är det frisörer, hudvårdsterapeuter och restauranger som har det tuffast. Gemensamt för dem är att de påverkas av reglerna om sociala avstånd ; det kan vara svårt att utföra tjänsterna utan att komma fysiskt nära kunden. Men enligt Magnus Isberg går det att se en viss ljusning.

– Frisörer som initialt förlorade alla kunder har fått tillbaka en del, utom seniorerna.

Stilla på Arlanda

I Vallentuna finns många hantverksföretag. Än så länge har de inte påverkats så mycket, även om ett orosmoln är att expansionen av Arlanda har stannat av.

– Det byggs nästan inget där längre, vilket kan påverka våra hantverkare.

Vallentuna må uppfattas som lantlig och perifer jämfört med andra kommuner i regionen. Men beroendet av den internationella ekonomin finns där likafullt.

Färre konkurser

– Vi har många underleverantörer till stora globala företag här. Om dessa får en nedgång drabbas även våra lokala företag, säger Magnus Isberg.

I regionen ökar konkurserna. Men i Vallentuna var antalet kraschade bolag under årets första sju månader färre än under samma period 2019. Det handlar om åtta registrerade företagskonkurser i Vallentuna i år mot 13 förra året.

– Konkursstatistiken ser hyfsad ut och det senaste kvartalet hade konkurserna halverats jämfört med året innan.

Treskift i Gillinge

På andra sätt är Vallentunas näringsliv mindre utsatt. Besöksbranschen, som är viktig till exempel i Sigtuna och i skärgårdskommunerna, har generellt fått hårda smällar av coronakrisen. Men i Vallentuna är det färre som är beroende av turister eller konferenser.

Företaget Specialplast i Gillinge drog tvärtom fördel av coronakrisen. De fick plötsligt en enorm efterfrågan på visir och fick ställa om till treskift.

Hemmasnickrande och golf

– Men nu börjar kommunerna få större lager och köper in genom SKR, Sveriges kommuner och regioner. Så den efterfrågan mattas nog av.

Andra som gynnats  är byggvaruhus och golfklubbar.

– Byggmarknader har gått väldigt bra. Men vi ser en ökad arbetslöshet i landet. Om krisen håller i sig och efterfrågan sjunker så påverkar det.

Enligt Magnus Isberg märker butikerna i Vallentuna centrum av en nedgång.

– Men det rör sig ändå folk där. Samtidigt tar det längre tid än vi först anade.  början trodde nog många att vi skulle ha kommit över det här när hösten kom. Men vi fortsätter att jobba hemma året ut i kommunen.