Ungdomslag. Till säsongen 2021/22 blir det pojkar födda -07 som får slås ihop med spelarna från IK Waxholm. Foto: Madelen Falkenhäll

Vallentuna Hockey får ungdomsspelare från Vaxholm

När både Vallentuna Hockey och IK Waxholm såg sviktande medlemssiffror i samma ålderskull så gjorde de det enda rätta och gick ihop. Nu stundar ett framtida samarbete mellan klubbarna.

  • Publicerad 12:05, 25 mar 2020

Vi hoppas att det kan visa vägen, för vi är många föreningar i ytterkanten av stan.

Vallentuna Hockey inleder ett samarbete med IK Waxholm. Från och med i höst kommer alla 15-åringar från IK Waxholm att spela i Vallentuna. Därmed har Vallentuna äntligen ett 06-lag inför nästa säsong. 

– Det är många hockeyföreningar i ytterkanten av stan som har samma problem: de äldre killarna dras in till större föreningar. Det är naturligt när de blir äldre, men det börjar krypa längre och längre ner i åldrarna, säger Madelen Falkenhäll, ledamot i hockeystyrelsen. 

Vaxholmsfostrad trupp

Just Vallentunas pojkar födda -06 har länge varit en krympande trupp, och de få kvarvarande spelar redan med 05:orna. Den trupp som startar upp till hösten är alltså i stort sett fostrade i Vaxholm, men på sikt är det tanken att man ska slå ihop Vallentunas och Vaxholms årskullar. Även IK Waxholm har ett minskande medlemstal och saknar egna lag för U15 och uppåt, förutom A-laget. 

– Redan i 12-årsåldern så börjar det snackas om vart de ska ta vägen. Nu vet de att när de kommer upp i 15-årsåldern så kommer de in i Vallentuna. Och vi kan erbjuda hockey hela vägen upp till A-laget, säger Madelen Falkenhäll. 

Kan spridas

Planen är att den nya truppen ska börja träna i Vallentuna redan under april. Vallentunas hockeystyrelse känner inte till om något liknande samarbete har gjorts i andra klubbar, men eftersom de inte är ensamma om att förlora spelare till större innerstadsklubbar så hoppas de att fler ska kunna ta efter den här modellen. 

– Vi hoppas att det kan visa vägen, för vi är många föreningar i ytterkanten av stan. Det här kanske är något som Svenska ishockeyförbundet kan föra ut, säger Madelen Falkenhäll. 

Vallentuna hockey

Säsongen 2019-2020 har Vallentuna hockey sju pojklag, två flicklag, två juniorlag och ett seniorlag.

Utöver det har klubben en omfattande veteranverksamhet.

Sammanlagt räknar de över 300 aktiva medlemmar och närmare 100 ideella ledare.

Visa merVisa mindre