Magnus Isberg, näringslivsutvecklare på Vallentuna kommun. Foto: Mostphotos

Vallentuna hamnar lågt i svajig undersökning

Vallentunas företagsklimat hamnar lågt i Svenskt näringslivs enkät. Men det är så få som svarat att resultatet inte är tillförlitligt. Ändå ser näringslivsutvecklaren Magnus Isberg enkäten som ett tecken på att kommunen måste anstränga sig hårdare.

  • Publicerad 18:00, 2 okt 2018

Varje år frågar företagarorganisationen Svenskt näringsliv sina medlemmar i landets 290 kommuner om hur de ser på det lokala klimatet för företagande. Resultaten redovisas kommunvis och i Vallentuna ser resultaten nedslående ut. Kommunen faller i rankningen från plats 94 till plats 133.

Allra lägst hamnar Vallentuna när det gäller skolans attityder till företagande (plats 264), tele- och it-nät (plats 230) samt för tjänstemäns attityder till företagande och service till företag (båda på plats 227).

”Jobba hårdare”

– Det är så klart tråkigt att vi gått ner så många placeringar, säger kommunens näringslivsutvecklare Magnus Isberg.  Jag ser internt hur hårt vi jobbar för att förbättra företagsklimatet. Vi har infört kontaktcenter, företagslots och bygglovsavdelningen har organiserat om för att nollställa kön. Men vi tar det som ett tecken på att man måste jobba ännu hårdare.

När vi kollar hur många som svarat på enkäten visar det sig att svarsfrekvensen bara är 46 procent, vilket är alldeles för lågt för att resultaten ska anses tillförlitliga.

Hur ser du då på enkäten?

– När jag frågar företagare jag träffar så tycker jag att jag får en annan bild. Jag skulle hävda att det är mer positivt än enkäten säger, även om vi inte ska vara nöjda ändå. Uppenbarligen finns 83 företag som inte är nöjda. Dem skulle jag gärna vilja träffa och prata med. Vi tar absolut svaren som en indikation på att vi får jobba hårdare.