NYTT OPPOSITIONSRÅD. Jerri Bergström, 57, (S), tar över efter Jaana Tilles som nytt oppositionsråd i Vallentuna. Foto: Privat

Vallentuna får nytt oppositionsråd

Jerri Bergström, 57, blir ny gruppledare och oppositionsråd för Socialdemokraterna i Vallentuna. Han brinner för äldreomsorgen och skolan och skulle gärna se "Världens vackraste Vallentuna" som ny slogan för kommunen.

  • Publicerad 16:16, 31 aug 2020

Vi vill våga satsa på skolan.

Som politiker är Jerri Bergström ordförande i Vallentunas Socialdemokrater samt ledamot i bland annat kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och fritidsnämnden. Han efterträder Jaana Tilles som oppositionsråd.

– Att få möjligheten att arbeta på heltid med att påverka Vallentunas framtid är en utmaning jag känner stor ödmjukhet inför, säger Jerri Bergström.

Han har en gedigen bakgrund inom idrottsrörelsen, både som aktiv fäktare och ledare på lokal och nationell nivå inom flertalet föreningar och idrotter.

Vad är viktigast att ta ta tag i i Vallentuna?

– Äldreomsorgen. Där ser vi nu under coronapandemin vad resultatet blir när man rationaliserar och slimmar verksamheten. Det är de som som byggde landet som drabbats hårdast. Äldreomsorgen ska ligga på en bra nivå, inte bara skälig nivå. Vi har i många år drivit att de äldre till exempel ska få en garanterad utevistelse varje dag.

Skolan är ett annat område som Jerri Bergström lyfter fram.

– Vi vill våga satsa på skolan. Just nu känns det som om man ger upp direkt, det har vi sett i både Kårsta och Karby. Det är sjukt att prata om lönsamhet, kunder och efterfrågan när det gäller barn och barns utbildning.

Och att tidigt satsa på barnen är också viktigt, anser han, för att undvika att de hamnar snett och i förlängningen i kriminalitet.

– Den förebyggande verksamheten måste vi ta tag i både i Vallentuna och i Sverige. Det spelar ingen roll hur många poliser vi har eller hur många unga vuxna som begår brott om vi inte stoppar nyrekryteringen till de kriminella gängen, säger han.

Och enligt Jerri Bergström börjar det i sandlådan.

– Vi ska vara med redan från början. Det ska inte vara attraktivt att göra karriär inom gängkriminalitet. Alla barn behöver i stället bli sedda och få det stöd de behöver. Varje satsad krona på barnen får vi tusenfalt igen.

Jerri Bergström

Ålder: 57 år.

Bor: På Prästgårdsgärdet, Vallentunas första detaljplanerade villaområde.

Familj: Fru Julia, keramiker, dottern Cornelia som pluggar juridik och sonen Willem, som tog studenten i juni.

Yrke: Ingenjör och civilekonom.

Intresse: "Mitt andningshål är jakten. Det viktigaste är att få sitta på en stubbe i skogen och tänka klart. Ibland får man med mat hem, men det är inte det viktigaste."

Kuriosa: Fäktat i tre olympiska spel: Los Angeles -84, Seoul, -88 och Barcelona -92.

Aktuell: Ny gruppledare och oppositionsråd för Socialdemokraterna i Vallentuna.

Visa merVisa mindre