I Vallentuna finns 3250 hundar, vilket innebär att runt var tionde kommuninvånare är hundägare. Till skillnad från i Täby och Österåker finns inga rastgårdar.

I vintras hade KSTF tre förslag att ta ställning till: Gustavsudde, Nyby bollplan och Vallentuna IP. Men fornlämningar och detaljplaner la hinder i vägen och politikerna slog fast att inget av förslagen var lämpligt.

Bygglovsvdelningen kom nyss med två nya förslag. Dels ett grönområde vid gamla Stallmaja, ovanför Rosendalsskolan. Dels en redan inhägnad yta bakom Lindholmens IP.

Prioriterad fråga

Också de platserna behöver utredas. Vid Hammarbacken finns fornlämningar och i Lindholmen behöver det snyggas till. Dessutom måste politikerna vet var kostnaderna hamnar.

– Men det är inga jättestora kostnader, säger Björn Furugren Beselin, som är ordförande i kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott, KSTF, där en hel del frågor avgörs som påverkar Vallentunabornas närmiljö.

Problemet är snarare att hitta en lämplig plats.

Så när kan hundrastgårdarna vara på plats?

– Först ska det komma ett genomförandeslag. Men inom min värld absolut senast under 2021. När vi väntat så länge är det ju brådskande. Vi kommer att ligga på att det blir så snart som möjligt. Det här är prioriterat.