Comfy Clothing ska slå igen och har utförsäljning. Arkivbild från i våras. Foto: Louise Kristoffersson

Vallentuna centrum känner av konkurrensen

I Vallentuna centrum känner butikerna av konkurrensen från Arninge. Men de har hittills klarat pandemin bättre än andra köpcentrum.

  • Publicerad 09:39, 17 okt 2020

Redan innan coronakrisen kämpade Vallentuna centrum mot den allt ökande e-handeln och mot både Arninge och Täby centrum. Men enligt Marie Grönquist på fastighetsägaren Fastpartner har Vallentuna hittills klarat sig bättre genom pandemin än andra köpcentrum.

– Vi tror att många Vallentunabor fortsätter att stödja den lokala handeln. Det kan bero både på att gamla kunder fortsätter handla och att nya kunder jobbar hemma. De som tidigare gjorde sina hemköp på väg hem från jobbet handlar hemma i Vallentuna nu. Men det är självklart att det är tufft.

De ändrade köpmönstren slår inte lika hårt mot alla branscher.

– Livsmedel och apotek har gått fantastiskt. Initialt hade kläder och skor det svårare. Men handeln har återhämtat sig till viss del. I Vallentuna centrum har vi fördelen att ha en lokal kundbas. Mindre butiker har gjort allt de kan för att anpassa sig till kundernas behov. Några klädbutiker har till exempel haft andra öppettider eftersom många av kunderna är riskgrupp.

Ett expanderande Arninge centrum ser hon inte som något hot.

– Det är bara positivt att de utvecklas. Alla norrortskommuner växer och det är bra med ett ökat utbud, för det behövs. Vi tror att det behövs en marknad både för Arninge och för mer lokala centrum som Vallentuna.

Torghandeln är ett led i att göra Vallentuna centrum mer attraktivt.

– Det är kul. Vi har jobbat med kommunen för att utveckla det. Vi hoppas att det kan fortsätta och bli både större och mer permanent. Vi ser det bara som en början.