Vallentuna bibliotek fyller 70

För 70 år sedan lämnades det ABF-ägda biblioteket över till kommunen och blev Vallentuna bibliotek. Nu firas kommunbiblioteket med pompa och ståt.

  • Publicerad 01:15, 3 dec 2021

Jag gillar att titta på vilka böcker som finns

Jubileet har uppmärksammats med digitala aktiviteter under året på grund av pandemin. Nu avslutas jubileumsåret med en fest för bibliotekets besökare.

– Det jag ser mest fram emot med den kvällen är att möta våra besökare och att höra gamla biblioteksminnen, säger Marie Gustavsson bibliotekschef på Vallentuna bibliotek.

”Den demokratiska platsen”

Mycket har hänt under de 70 år som biblioteket har funnits, antalet titlar har gått från 2300 till omkring 90 000. Bibliotekets roll har också utvidgats, från att endast verka folkbildande till arrangera evenemang så som författarbesök och aktiviteter för barn. Vikten av att ha ett kommunalt bibliotek i samhället är lika stor, då som nu, menar Marie Gustavsson.

– Biblioteket är den demokratiska platsen i samhället. Det är den platsen dit alla kommer. Det är faktiskt den enda platsen som där alla är välkomna och som inte kostar något för besökaren, eftersom det är skattefinansierat.

Gillar hissen

Virve Fredman är en av de som besöker biblioteket flera gånger i veckan. Hon tycker att det är en bra plats att ta det lugnt på samtidigt som hon botaniserar i hyllorna.

– Jag gillar att titta på vilka böcker som finns, säger hon.

Även Louise Kahan Mazzeo är en flitig besökare och är ofta på biblioteket med sina barn. 

– Min fyraåriga son gillar titta på böcker och att åka hiss, säger hon.

Hon tycker även att det är kul när de anordnar utställningar och tycker att det är ett bra sätt att locka folk till biblioteket.

Marie Gustavsson förklarar att det är tack vare att biblioteket ligger inne i kulturhuset som de har möjlighet att anordna utställningar och författarsamtal, en placering som de haft sedan 2012.

Bland böckerna finns det montrar med bland annat bibliotekets första öppettider, böcker om vardagsrutiner och biblioteksskötsel från 1951 och gamla fotografier.

– Här ser man att biblioteket hade öppet helgfria måndagar och torsdagar mellan klockan 18 och 20, det var ju inte mycket, säger Marie Gustavsson. 

Förutom montern finns det även en tavla, där besökarna, gamla som unga, kan dela med sig av sina biblioteksminnen, något som också kommer diskuteras under jubileumskvällen.

Under kvällen kommer det även att bjudas på deckartips av litteraturkritikern Lotta Olsson och Nobelhistoria.

– Vi kommer att prata om en Nobelkoppling till Vallentuna. Det kommer även bjudas på lite mingel.

De mest utlånade böckerna

Barnböcker:

Tam tiggarpojken av Jo Salmson – 46 lån

Trolldom i Gamla stan av Martin Olczak – 42 lån

Fly fältet av Jeff Kinney – 36 lån

Monstret i natten av Mats Strandberg – 36 lån

Stjärnsten av Jo Salmson – 33 lån​

Vuxenböcker:

Där kräftorna sjunger av Delia Owens – 69 lån

Shuggie Bain av Douglas Stuart – 46 lån

Överlevarna av Alex Schulman – 43 lån

De sju systrarna av Lucinda Riley – 35 lån

Vargasommar av Hans Rosenfeldt – 35 lån

Visa merVisa mindre

Från föreningsbibliotek till folkbibliotek

Arbetarnas bildningsförbund Abf öppnade 1933 ett litet bibliotek i en skolsal i "Vita skolan".

Biblioteket växte och frågan om att kommunen skulle ta över ansvaret för biblioteket aktualiserades. Grundarna för det ABF-ägda biblioteket var beredda att överlämna biblioteket till kommunen helt gratis.

Överlämningen skedde den 4 januari 1951 som en gåva till den nya storkommunen; Vallentuna, Orkesta, Markim och Frösunda.

Det nya folkbiblioteket fanns då källarlokalerna i det dåvarande kommunhuset mellan 1551 och 1955. 1965 flyttades biblioteket till det nybyggda Konsumhuset, nuvarande Torghuset.

Efter ett antal år i Konsumhuset blev lokalerna för små och biblioteket flyttades till Tärningen 1982. Där de huserade fram till 2012 då det nya kulturhuset stod klart.

Källa: Vallentuna bibliotek

Visa merVisa mindre