Behov. Mer undervisning behövs och det är bland annat det som de miljoner som Håbo kommun får ta del av ur skolmiljarden kommer att användas till. Foto: Mostphotos

Välkomna miljoner i skolbidrag till Håbo

Skolmiljarden har börjat delas ut. Nu står det klart hur mycket pengar Håbo får. – Vi har fått det bidrag­ vi förväntat oss, säger­ Catharina Wakim, verksamhetschef gymnasium & Håbo vuxen­utbildning

  • Publicerad 10:31, 2 maj 2022

Det finns behov av att genomföra mer undervisning.

Under februari betalades första­ delen av den så kallade skolmiljarden ut till samtliga kommuner i landet.

Syftet med bidraget är att bidra till goda förutsättningar för att minska de negativa effekterna­ på elevers kunskapsutveckling­ och hälsa till följd av covid-19-pandemin.

Totalt handlar det om 1,4 miljarder som ska fördelas mellan landets 290 kommuner.

Får drygt 3,5 miljoner

Pengarna fördelas proportionellt utifrån antalet barn och unga i åldern 6–19 år i kommunen. På Håbo kommuns hemsida skriver man att man får ett tillskott på en miljon kronor, men den uppgiften är felaktig.

Totalt handlar det i stället­ om drygt tre och en halv miljon kronor, vilket alltså är i den storleksordning man räknat med, enligt Catharina Wakim som också berättar att pengarna verkligen behövs.

– Under perioder av pandemin har frånvaron bland personal och elever varit hög på grundskolan, så det finns behov av att genomföra mer undervisning, vilket kostar, slår hon fast.

Främja elevhälsan

Det finns ytterligare hål att stoppa pengarna i.

– Dessutom ser vi i Håbo, liksom nationellt, att behovet av elevhälsofrämjande insatser är stora både i grund­skolan och på gymnasiet efter pandemin.

Kommunen bestämmer­

Som kommun bestämmer ni själva, utifrån era aktuella behov, hur medlen ska fördelas för att säkerställa elevers kunskapsutveckling och hälsa.

Medlen kan användas för insatser i följande skolformer: fritidshemmet, förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, gymnasieskolan, gymnasiesärskolan och den kommunala vuxen­utbildningen.

Källa: Regeringen.se

Visa merVisa mindre

Köp böcker för en krona i Kungsängen

Botanisera bland billiga böcker Biblioteket i Kungsängen har för mycket urgallrade böcker inne på sitt kontor. "När vi inte får plats själva så måste vi börja sälja böcker", säger bibliotekschefen.onsdag 28/9 14:53

Polisen släpper ny detalj om döda kvinnan

Ännu inte identifierad Kvinnan som hittades avliden i Upplands-Bro i juni är fortfarande inte identifierad. Polisen släpper nu en ny detalj i förhoppningen att mordutredningen ska komma framåt.tisdag 27/9 10:33