Alldeles nyfödd! Mitt i Vallentunas läsare fick komma med namnförslag till den lilla kvigkalven. Foto: Marianne Holmström

Välkommen till världen, Koråma!

Nu är namntävlingen avgjord. I hård konkurrens valde Marianne Holmström och Fredrik Andersson på Tarby gård ut ett tidstypiskt namn åt sin senaste kalv.

  • Publicerad 10:15, 1 maj 2021

Responsen på årets kalvdöpartävling var överväldigande. Sedan vi började med vårtraditionen "döpa kalven" har vi aldrig fått så många svar. I år kom hela 125 namnförslag från våra kreativa läsare.

Nu har Marianne Holmström och Fredrik Andersson på Tarby gård korat Emma Bernström Elftengéns namnförslag Koråma till vinnare.

– Vi tyckte att det är en påminnelse om tiden vi lever i. Det var ett lite fyndigt namn, säger Marianne Holmström.

Tarbys Koråma G

Det var alltså en liten kvigkalv som kom till världen redan samma lördag som vi utlyste tävlingen på Facebook. Hela namnet blir Tarbys Koråma G.

Och som tur är kommer hon troligtvis att få ett betydligt längre liv än som felaktigt beskrevs i pappersupplagan med den förra artikeln från Tarby. Nämligen så länge hon håller sig frisk och ger gården friska kalvar. Chansen är god att hon kan få leva i 10 till 15 år.

Och hur ser det ut för tjurkalvarna?

– Antingen säljer vi dem så här års som avelstjurar till andra besättningar när de är ett år. Eller så går de till slakt, när de är cirka 15 månader.

Mariann Holmström tycker också att namnet påminner om fram hur långt svenska bönder kommit med djurskydd.

– Man tror ju att coronan började på matmarknaderna i Kina. Men så säkra livsmedel som vi producerar i Sverige är unikt i världen.