Välkommen till Vallentuna – grannars tips till nyinflyttade

Käka bullar, testa pizza eller bestiga ett berg. Vi fick in en massa tips på saker man göra som nyinflyttad i Vallentuna och har satt ihop en 10-i-topplista.

  • Publicerad 11:37, 6 mar 2020

När Mitt i rapporterade om att artisten Robin Bengtsson och dansaren Sigrid Bernson hade flyttat till Vallentuna fylldes Facebook-flödet med tips på vad man inte får missa när man är nyinflyttad i kommunen

Några dagar tidigare hade en nyinflyttad man, på eget initiativ, frågat sina nya grannar om tips på saker att göra och se i länets nordostligaste delar.

Vi har sammanställt  läsarnas tips till en lista med tio favoriter:

Käka gryta: spana i Kragsta Gulasch på ICA nära i Kragsta
I butiken kan du köpa den ungerska köttgrytan färdig eller fixa ingredienserna och laga den hemma. Receptet hittar du här.
Adress: Bällstabergsvägen 4

Testa områdets bästa bullar på Vallentuna stenugnsbageri
Bageriet som verkligen vet hur man ska knåda en deg lockar folk från hela Stockholm – extra skönt att bo nära. Missa inte deras kanelbullar!
Adress: Allévägen 6

Stenugnsbageriet i Vallentuna

 

Rör dig tillsammans med andra på Sports Club Vallentuna
Vill man röra på påkarna rekommenderar en läsare att besöka gymmet Sports club Vallentuna. Det är öppet varje dag och du kan simma, gymma och gruppträna här.
Adress: Tellusvägen 21

Fyll på med kolhydrater på Lilla Valentinas pizzeria.
Pizzerian med det passande namnet har langat pizzor till Vallentunabor sedan minst 1994 då tre bröder tog över ruljansen från den förra ägaren. Förutom Italienska pizzor och specialpizzor finns även burgare och sallader.
Adress: Tuna torg 3

Och sen en kaffe på Café Biscotti
Ett stenkast från ovannämnda pizzeria ligger ett kafé som också verkar ligga Vallentunaborna nära hjärtat. Förutom kaffe och kakor serverar man lunch, exempel grillad avokado-och laxmacka eller en mezetallrik.
Adress: Tuna torg 1

Vallentunabornas nya favorit: Sushi i centrum
Det har öppnat en ny sushirestaurang i centrum som heter Misora Sushi och får man tro reaktionerna i sociala medier är det ett riktigt toppenställe. Mitt i Vallentuna har också skrivit om stället.
Adress: Torggatan 15.

Jargalsaikhan ”Jaga” Erdenbayar är sushikock i Vallentuna.

Promenera söder om golfbanan
Att promenera runt Ubbysjön mellan Ormsta och Lindholmen är ett tips från flera Vallentunabor. Slingan är två kilometer lång och sjön har ett rikt fågelliv.
Adress: I anslutning till sjön finns en P-plats vid Lindholmsvägen med en anslutande stig ned till leden.

Handla och häng på Hökeriet
Efter en stärkande promenad runt Vallentunasjön kan det vara på sin plats att ta igen sig på Hökeriet; en gård med både kafé och köttbutik.
Adress: Orkesta-Granby

Bestig Vallentunas högsta berg
Rövarberget är Vallentunas högsta punkt, 81 meter över havet mitt ute i skogen
Adress : Ta avfart från E18 i Karby, kör igenom Össeby-Garn mot Gillingelund vid Gissjöns södra ände. Härifrån är det promenadavstånd till Rövarbergets topp, men det är bra om du är van vid att gå i skog och mark och har en karta med dig.

Besök Gustav Vasas födelseplats
Ryktet säger att Gustav Vasa, kungarnas kung, är född i Vallentuna, på platsen där Lindholmens gård ligger, uppförd på 1800-talet. Promenera här och du får syn på runor, minnesstenar och borggruiner. Här finns även en lada där man kan köpa antikviteter i en röd lada som har öppet från 3 maj på söndagar mellan 11.00 – 16.00 fram till och med 31 oktober.
Adress: Klicka här för vägbeskrivning