Välkommen till Spanien – mitt i Stockholm

På östra delen av Kungsholmen ligger Lilla Spanien. Eller, det kallas inte så – än. Men namnet vore logiskt då tapasbarerna ligger på rad. StockholmDirekt hälsar på hos den anrikaste av dem alla.

  • Publicerad 14:53, 12 jan 2018

Lasse Larsson har drivit stans äldsta tapasbar Mamas and tapas tillsammans med kollegan Leif Pegrén sedan 2005. Redan 1991 öppnade den och firar 27 år i vår. En spansk familj öppnade restaurangen som tog de spanska smårätterna till Stockholm och Scheelegatan. Lasse Larsson drev restaurang i Spanien på den tiden men minns hur tapas tog stockholmarna med storm.

– Det var röda mattor och kändisar här på den tiden, tapas var nytt och hippt. Med åren har det lugnat sig och blivit normal. Nu kryllar det ju av tapasställen. Jag oroar mig för att det kanske blivit för många ibland, men samtidigt går det fortfarande bra för oss. På fredagar och lördagar är det alltid fullt, säger Lasse Larsson.

I det direkta närområdet ligger fem tapasbarer och på hela Kungsholmen drygt tio stycken, beroende på hur snäv man är i definitionen.

Kan man kalla det här området Lilla Spanien?

– Lilla Spanien? Ja, det låter ju bra faktiskt. Så är det. I min personal är alla spansktalande och stället bredvid, Olé Olé, drivs av spanjorer. Ofta kommer det in turister från Spanien och Sydamerika som vill känna sig som hemma. Samtidigt är det inte som i Spanien på det sättet att det är ganska lugnt i veckorna. Där nere går man ut och käkar varje dag medan vi är mer helgfokuserade i Sverige.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hur har då den här delen av Kungsholmen blivit till Lilla Spanien, smårätternas mecka i Stockholm. Det har Lasse Larsson, som skulle kunna kallas kungen av det fiktiva landet, svårt att svara på.

– I grunden hade det att göra med svenskar som varit i Spanien som upptäckte att den maten även fanns på hemmaplan. Sen varför det blivit just här, det vet jag inte riktigt. Det hänger väl ihop med att den första låg här och sen har det växt på när det blev populärt, säger han.

Kontakten med övriga ställen i området är god, berättar han.

– Vi har koll på varandra och småsnackar när man ses. Man frågar lite hur det går och så, men inga längre diskussioner.

Framtiden är svår att spekulera i men faktum är att smårätterna fortsätter att locka stockholmarna i olika former.

– Det börjar bli allt vanligare med olika cross-over varianter medan vi kör på med ungefär samma rätter i grunden. Tar du fram vår meny från 1991 så är det mycket som känns igen. Och det är viktigt, eftersom vi har många stammisar, säger Lasse Larsson.

Tapas gånger 5 i Lilla Spanien

Xarcuteria - Hantverkargatan 40

Olé Olé - Hantverkgatan 30

Tiger - Hantverkargatan 28

Mamas and tapas - Scheelegatan 3

85 kvadrat Tapas - John Ericsongatan 15

Visa merVisa mindre