Visningsfix. Katarina Liljestam Beyer, medgrundare och operativ chef på Co-live, som står bakom satsningen i en av delningslägenheterna i Haninge. Foto: Maria Nykvist

Välkommen till nya kollektivboendet

En ny form av bostäder är på gång i norra Hallonbergen – där ska unga bo tillsammans i co-livinghus.

  • Publicerad 01:15, 24 jan 2021

I det område som staden och Wallenstam kallar Umami park finns planer på att Wallenstam tillsammans med företaget Colive ska bygga så kallade delningsbostäder, eller "co-living".

– Vår ambition är att sänka kostnaderna genom att minska antalet kvadratmeter per person samtidigt som vi ökar antalet funktioner i hemmet, säger Katarina Liljestam Beyer, medgrundare till Colive.

I november öppnade Colive sin första stora nybyggda co-living-hubb i Haninge där 102 personer kan bo. Sedan tidigare har man också mindre hubbar i befintliga hus på Lidingö och Södermalm.

Utöver att hyresgästen hyr sitt eget rum, som är ljudisolerat och går att låsa, finns också en gemensam yta i varje lägenhet med kök och badrum.

Fem-sex personer bor i samma lägenhet och alla matchas på förhand så att de ska passa så bra som möjligt ihop.

– Unga människor har inte satt ner bopålarna ännu utan flyttar runt. Det betyder också att man ofta inte har vare sig familj eller vänner i närheten vilket skapar ett större behov av ett nytt sammanhang och att lära känna nya personer, säger Katarina Liljestam Beyer.

I bottenvåningen på Colives hus finns också en stor lobby där alla i huset kan hänga eller jobba. Målgruppen är 20-35 år och ansökan om att få hyra ett rum görs i företagets eget kösystem där det är först till kvarn som gäller.

– Vi vill lösa bostadssituationen för unga vuxna eftersom det i princip är omöjligt att få en hyresrätt i första hand om man inte har bott i Stockholm hela livet, säger Katarina Liljestam Beyer.

I Haninge kostar det billigaste rummet cirka 4 600 kronor i månaden, man betalar även en serviceavgift på 2 300 kronor i månaden. Då ingår wifi, vatten/el, städning och tillgång till de sociala ytorna.

Rummen hyrs ut som förstahandskontrakt i en tillsvidareform, det är tre månaders uppsägningstid för både hyresgäst och värd.

Elisabeth Vansvik, kommunikationsdirektör vid Wallenstam, säger att projektet är i en tidig bygglovsfas och det nybyggda huset i Hallonbergen, som ska ligga vid Gesällvägen/Rissneleden, förhoppningsvis kan vara klart om två år.

– Vi har märkt ett ökat intresse för allt inom delningsekonomi och kollektivt boende. Det här öppnar för en ny väg för framförallt ungdomar att komma in på bostadsmarknaden vilket känns oerhört viktigt, säger hon.

Katarina Liljestam säger att Colive tittar på alla områden runt Stockholm som ligger nära spårbunden trafik.

– Umami har bra läge nära innerstan och det kommer att ske otroligt mycket i området. Förorterna kring Stockholm växer och utvecklas massor och det är där vi vill finnas.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

”Det sa bara pang över en natt”

Nyheter Stjärnkocken kräver åtgärder Omsättningen för krögare i Stockholm har minskat med i snitt 60 procent under året som gått. Paul Taylor Lant­handel i Fabriksparken har klarat sig relativt väl – men delägaren och stjärnkocken Tareq...fredag 19/2 15:33

Färre inbrott i Sundbyberg under pandemin

Nyheter "Mer hemarbete kan vara en orsak" Bostadsinbrotten i länet har gått ner under pandemin. Den kommun där villainbrotten procentuellt sett minskat mest är Sundbyberg.fredag 19/2 14:26

Ny Progonos: Pendeltågsstrulet fortsätter ännu längre

Nyheter Omfattande skador Trafikverket har undersökt den förstörda rälsen vid Häggvik med ultraljud. Det visade sig att skadorna var värre än befarat.torsdag 18/2 20:09