Såhär såg det ut när starten gick 2018. Foto: Läsarbild Privat

Välgörenhetsloppet i Tyresta blir av trots pandemin

Coronapandemin tvingar i år fram ett annorlunda upplägg på välgörenhetsloppet Gudö Run of Hope. Tyrestaloppet har tre år i rad samlat in mest pengar till Barncancerfonden.

  • Publicerad 11:15, 11 sep 2020

Loppet i Tyresta har under de senaste tre år samlat in totalt 440 000 kronor i den nationella kampanjen till förmån för Barncancerfonden.

Tidigare i år nominerades arrangörerna till Mitt i:s initiativ Min lokala hjälte. Målet var då att i år slå rekord med 250 000 kronor.

De ordnar loppet som samlar in mest pengar till cancersjuka

Sedan kom coronapandemin. Lördagen den 12 september är det dags för det fjärde loppet.

Den enklaste lösningen hade varit att ställa in evenemanget, men ”så fungerar inte vi”, konstaterar Patrik från Gudö i Haninge som tillsammans med Robert Hanning från Vega är årets arrangörer.

– Tidigare år har det varit en familjefest och en bra löpartävling. Den kombon är väldigt trevlig att få till. I år kommer det bli en lika stor familjefest, men det blir i alla fall något och det känns viktigt, säger Patrik.

Robert Hanning och Patrik som är årets arrangörer. Foto: Veronica Johansson

Löpartävlingen blir i mindre skala än tidigare utan matförsäljning, lotter eller publik. Upp till tvåhundra personer kan springa på lördagen, uppdelade i fem startgrupper.

Lördagens sträckor är 1 kilometer och 1 mil.

Startplatsen är liksom tidigare år nära militärbron som ligger vid sjön Tyresö–Flaten nära Nyfors i Tyresö.

Det blir i alla fall något och det känns viktigt

– Vi har satt begränsningen på 40 personer i varje grupp, för att ha plats för funktionärer. Varje startgrupp får inte börja förrän nästa har gått hem, säger Patrik.

Tävla när du vill

Det finns också två andra sträckor som går att springa på egen hand  fram till 13 september. 2,5-kilometerslingan har start vid fotbollsplanen vid Lutavägen i Vendelsö. 6-kilometersträckan går runt Långsjön vid Gudö.

– När du är klar mejlar du en bild på din klocka eller telefon med tiden och är med i en utlottning av priser, säger Patrik.

Visionen för nästa år är tydlig.

– Då blir det en stor familjefest igen.

Här startar loppet den 12 september. Foto: Google Maps

Fakta

Så fungerar det i år

Den 12 september finns det tre starttider (klockan 9, 10.20 och 11.40) för 1-kliometersspåret med start vid grillplatsen nära militärbron vid sjön Tyresö–Flaten. Nyfors i Tyresö ligger nära, liksom Gudö i Haninge.

Den 12 september är det dessutom två starttider för loppet på 10 kilometer: 13.20 och 15.20 på samma plats.

6-kilometerssträckan (omarkerad) går att springa på egen hand vid Långsjön vid Gudö, fram till den 13 september.

2,5-kilometerssträckan startar vid fotbollsplan vid Lutavägen i Vendelsö och går att springa på egen hand fram till den 13 september. Den går också att springa den 10 september tillsammans med andra och arrangörer.

Via den här länken hittar du mer info och kan anmäla dig i förväg (är ett måste) och välja startavgift. Du kan också bidra med valfritt belopp utan att springa loppet.

Visa merVisa mindre