IES. I augusti är det tänkt att Internationella Engelska skolan ska öppna i Hackstaskolan som då ska vara ombyggd. En gillar, en del gillar inte. Foto: Claudio Britos

VALFRÅGAN: Viktigast i Österåker - enligt partierna

Bättre skola och kanske mer stöd åt elever som behöver det. I Österåker hävdar majoriteten av partierna att skolan är viktigaste frågan. Men det finns de som vill lyfta andra frågor.

  • Publicerad 18:55, 13 apr 2022

Fler eller färre friskolor, vinster eller inga vinster och hur är det med andelen behöriga lärare i Österåkers skolor? Och hur går det med målet ”länets bästa skola˝? Kommer Österåker att nå dit och i sådana fall när?

Skolan engagerar

Frågor kring skolan i Österåker fortsätter att engagera. Som när resursskolan Helleborus 2019 hotades av konkurs för att kommunen sänkte stödet. Eller föräldraprotesterna när elever på Bergsättra inte fick flyttas upp till Tråsättraskolan - för att en friskolekonkurs stökat till kommunens planering.

Internationella Engelska skolans etablering har också väckt en del debatt inte minst för de vinster skolan gjort. Samtidigt tycks många se fram emot en ny skola med flott aura mitt i Åkersberga.

Positiv utveckling

På kommunens hemsida kan man, kanske inte helt oväntat, läsa att mycket går åt rätt håll: Andelen elever med minst gymnasieexamen inom tre år har gått från 66 procent till 77 procent på tio år och det genomsnittliga meritvärdet i årskurs 9 har ökat från 227 till 247 sedan 2015.

När det gäller de kommunala grundskolorna ligger de nu på plats 15 i landet när det gäller gymnasiebehörighet. Nästan lika bra är meritvärdet och andelen elever som nått kunskapskraven placerar Österåker på topp 30 i landet, enligt kommunen.

Positivt är också att andelen behöriga lärare har ökat till 67 procent läsåret 2021/22, även om det är lägre än rikssnittet, 71 procent. Allt enligt siffror från Skolverket via Lärarförbundet.

Vilken fråga anser ditt parti är viktigast i kommunen just nu och hur skulle ni vilja lösa den om ni får bestämma?