Omsättning. Att äldre träffade så många olika människor var en av orsakerna att coronaviruset kunde sprida sig så fort på bland annat äldreboenden. Foto: Mostphotos

Valfrågan: Så vill politikerna göra äldrevården i Sigtuna bättre

När siffror över hur många olika personer som äldre med hemtjänst träffar under en tvåveckorsperiod hamnade Sigtuna kommun högt upp på listan. Här träffar de äldre fler än i många andra kommuner.

  • Publicerad 12:00, 8 sep 2022

En stor bov är den otroliga omsättningen av chefer

I vintras kunde Mitt i berätta att äldre i Sigtuna i snitt träffar 16 olika personer i hemtjänsten under en tvåveckors period. Det är mer än snittet för hela länet, som är 12,4.

Allt enligt statistik för 2021, som nyhetsbyrån Sirén har tagit fram från kommundatabasen Kolada. Riskerna med stor personalomsättning är att det slår både mot de äldres trygghet och den personliga omsorgen.

Omsättning bland chefer

I samband med att rapporten lanserades slog professor emeritus vid Lunds universitet, Gerd Johansson, fast att den stressiga miljön inom hemtjänsten kan vara en bov i dramat. Förutom det lyfts även brist på vikarier.

Ett av hennes forskningsprojekt handlar om arbetsmiljön inom hemtjänsten där hon lyfter fram personalomsättningen bland cheferna som en viktig aspekt.

– Jag tror att en stor bov är den otroliga omsättningen av chefer som vi har sett, vilket drabbar de som arbetar inom hemtjänsten, sa Gerd Johansson i vintras.

Sigtuna är näst värst i klassen med snittet 16 personer från hemtjänsten på två veckor i Stockholms län. Att de äldre träffade många olika människor var också en av orsakerna att coronasmittan inom äldrevården fick fäste och kunde spridas så fort. Detta med många dödsfall som följd.

Hur ska Sigtuna kommun komma till bukt med detta problem? I denna artikel inför valet frågade vi de politiska partierna i kommunfullmäktige hur de tänker arbeta med frågan om de får sitta kvar vid makten under nästa mandatperiod.

222 kommuner har rapporterat in

Statistiken i Kolada gäller personer som är 65 år och äldre och får minst två besök av hemtjänsten varje dag. Trygghetslarm, matleveranser och hemsjukvård är inte inräknade.

Uppgifterna bygger på kommunernas egna mätningar, men det kan finnas stora skillnader i hur insamling och inrapportering av siffrorna till Kolada går till.

För 2021 är det 222 av Sveriges 290 kommuner som har rapporterat in siffror.

Snittet i Stockholms län är att hemtjänstbrukare träffar 12,4 olika personer under 14 dagar.

I Sigtuna kommun är den siffran 16 olika personer.

Källa: Siren

Visa merVisa mindre

Ett barn och en vuxen rånades i Märsta

Nyheter Två rån i Märsta på fredagskvällen Ett barn och en man utsattes för rån under fredagskvällen. Polisen kunde gripa två berusade män som misstänks för två fall av rån.måndag 26/9 9:55

FC Arlanda är klara för division 2

Nyheter Resultatet i sista matchen betydelselös för placering Det blev triss i vinster för Sigtunalagen FC Arlanda, Märsta IK och Rosersbergs IK i helgen.måndag 26/9 8:34

Allt vanligare med norrsken – så fångar du fenomenet på bild

Nyheter Elvaårscykel. Just nu är solens aktivitet på uppgång, då blir himlen mer färggrann Dansande ljus i skyn i skimrande gröna och blå toner. Nu syns norrsken allt mer på våra breddgrader. Så plåtar du fenomenet på bästa sätt?lördag 24/9 13:54