I vintras kunde Mitt i berätta att äldre i Sigtuna i snitt träffar 16 olika personer i hemtjänsten under en tvåveckors period. Det är mer än snittet för hela länet, som är 12,4.

Allt enligt statistik för 2021, som nyhetsbyrån Sirén har tagit fram från kommundatabasen Kolada. Riskerna med stor personalomsättning är att det slår både mot de äldres trygghet och den personliga omsorgen.

Omsättning bland chefer

I samband med att rapporten lanserades slog professor emeritus vid Lunds universitet, Gerd Johansson, fast att den stressiga miljön inom hemtjänsten kan vara en bov i dramat. Förutom det lyfts även brist på vikarier.

Ett av hennes forskningsprojekt handlar om arbetsmiljön inom hemtjänsten där hon lyfter fram personalomsättningen bland cheferna som en viktig aspekt.

– Jag tror att en stor bov är den otroliga omsättningen av chefer som vi har sett, vilket drabbar de som arbetar inom hemtjänsten, sa Gerd Johansson i vintras.

Sigtuna är näst värst i klassen med snittet 16 personer från hemtjänsten på två veckor i Stockholms län. Att de äldre träffade många olika människor var också en av orsakerna att coronasmittan inom äldrevården fick fäste och kunde spridas så fort. Detta med många dödsfall som följd.

Hur ska Sigtuna kommun komma till bukt med detta problem? I denna artikel inför valet frågade vi de politiska partierna i kommunfullmäktige hur de tänker arbeta med frågan om de får sitta kvar vid makten under nästa mandatperiod.