I Stockholmsområdet finns det just nu 52 kriminella nätverk och ungefär 1 500 individer knutna till brottsliga gäng i Stockholm enligt polisen. Märstanätverket är ett av dessa kriminella nätverk som polisen har på sin radar.

Med en bredare blick utanför Sigtuna kommun och Stockholms län fylls listan av gängkriminella på. 8 233 personer pekades i slutet av förra året ut som gängkriminella i Sverige av polisen. Av dessa är 1 202 personer under 18 år. Den oroande siffran fortsätter att växa och snittåldern i de kriminella gängen blir allt lägre.

Valsta har sedan tidigare pekats ut som ett utsatt område av polisen. Flera boende i området tycker att det görs för lite för unga som inte självmant hittat in i idrottsföreningar eller har andra fritidsintressen.

– Det skulle underlätta om det fanns fler jobb för unga så de inte bara har fritid. På så sätt skulle ungdomar blir mer ansvarstagande och även tjäna pengar. Pengar som inte kommer från brottslighet, säger Alexanobru Mazuru som bor i Valsta.

Lillemor Andreassen, Valstabo, är inne på att det borde satsas på föreningsverksamhet.

– Det en svår fråga men de som har ett idrottsintresse klarar sig ofta bättre. Jag tror att många inte har någon meningsfull fritid utan hänger omkring och hittar på sattyg istället, säger hon.

Lillemor vill att kommunen ska underlätta för föreningar så att de kan växa.

– De kanske skulle arbeta mer aktiv på att försöka få in ungdomar i idrottsverksamhet.

Men det är inte bara kommunen och föreningarna som ska se till att ungdomar inte hamnar i kriminell verksamhet, tycker Sigtunaborna.

– Jag tycker att de ska ta kontakt med föräldrarna och följa upp hur deras ungdomar fungerar. De har ett stort ansvar i det här också. Så var det i alla fall när vi var små. Men sedan är det bra att det byggs fritidsgårdar så det finns någonstans för ungdomarna att vara, säger Tommy Eklund som bor i östra Steninge.

Polisen ser allt yngre kriminella

Sollentunapolisen där både Sigtuna och Upplands Väsby ingår flaggade i augusti förra året för att barn i lågstadieåldern knyts till kriminella gäng.

– Åldern då man tappar tron på skola och jobb blir lägre, säger Christoffer Bohman, före detta lokalområdespolischef i Sollentuna polisområde.

Han sa då att det finns barn som redan i lågstadieåldern intog en kriminell identitet, och gav ett exempel.

– Den nioåring vi har haft span på har en extremt oroväckande roll i ett nätverk.

Ett annat exempel i lokalpolisområdet är en pojke i yngre tonåren som har sålt narkotika sedan han var åtta och "har personer som arbetar för honom". Detta har pojken själv berättat, enligt en dom från Förvaltningsrätten. Nu har pojken omhändertagits enligt LVU, lagen om vård av unga.

Facit för det grova våldet med skjutningar i Stockholm under 2021 blev 137 rapporter om skottlossning med 24 döda och 45 skadade. Detta har fått regeringen att presentera en rad åtgärder för att göra det svårare för gängkriminella. Bland annat att ta bort möjligheten att använda anonyma kontantkort, ett förslag som föreslås träda i kraft i augusti 2022. Utöver det kommer det ske en skärpning gällande straff för brott mot knivlagen, något som gäller från och med 1 juli 2022.

Ytterligare satsningar är att rekrytera fler poliser. Målet har varit att få 10 000 nya poliser i Sverige fram till 2024. Hittills har 6000 tillkommit.