BESVIKNA. Bergshamrapartiets Björn Bränngård (t v) och Solnapartiets Lars Ove Löf (t h) är besvikna. Men Solnapartiet kan fortfarande bli en maktfaktor.

Valet på väg att bli en rysare

Valet till Solna kommunfullmäktige är på väg att bli en riktig rysare. På måndagsförmiddagen låg Solnapartiet enligt egna beräkningar på 2,05 procent. Står sig siffran kan partiet bli vågmästare i Solna.

  • Publicerad 11:50, 10 sep 2018

Vårt stöd kommer kosta mer än det stöd Bergshamrapartiet gav Alliansens budgetar.

Valet i Solna blev en motgång för de mindre lokala partierna, Solnapartiet och Bergshamrapartiet. Bergshamrapartiet fick bara 1,7 procent och får lämna det politiska finrummet.

Även för Solnapartiet blev valet en besvikelse. Partiet balanserar på tvåprocentsspärren och det kommer att krävas en ordentlig kontrollräkning innan det blir klart om partiet tar ett mandat eller hamnar utanför fullmäktige. Om partiet kommer in blir det Kristdemokraterna som får släppa ifrån sig ett mandat – och därmed förlorar Alliansen egen majoritet.

– Generellt är vi besvikna. Vi hade hoppats på mer. Men kommer vi in så förändras mycket, säger partiets förstanamn Lars-Ove Löf.

Skulle partiet ta ett mandat blir Solnapartiet en eftertraktad samarbetspartner för Alliansen. Ett mandat räcker för att säkra majoritet för Alliansens budget.

– Jag väntar på ett samtal från Moderaterna eller Liberalerna. Men en sak är säker. Löften om strategier och utredningar räcker inte. Vårt stöd kommer kosta mer än det stöd Bergshamrapartiet gav Alliansens budgetar.

Bergshamrapartiet får runt 1,7 procent och hamnar utanför fullmäktige. Trots att partiet i år kampanjade i hela Solna nådde man bara några få promille i valdistrikten utanför Bergshamra.

– Vi underskattade nog namnets betydelse. Nu hoppas jag att Solnapartiet kommer in. Det tråkiga är att Moderaterna behåller makten, säger partiets andranamn Björn Bränngård.

Lägger ni ner Bergshamrapartiet nu?

– Nej, vi kommer arbeta vidare utanför fullmäktige. Det finns fortfarande så mycket dumheter i Solna som vi inte kan acceptera.

MER Valet i siffror

Valresultat, kommunalval, Solna, i procent:

Moderaterna 30,1 (-0,2)

Socialdemokraterna 23,8 (+1,2)

Vänsterpartiet 8,6 (+1,3)

Miljöpartiet 7,4 (-5,7)

Sverigedemokraterna 7,2 (+2,8)

Liberalerna 7,9 (-1,5)

Centerpartiet 6,5 (+3,0)

Kristdemokraterna 3,9 (+0,5)

Bergshamrapartiet 1,7 (-0,4)

Feministiskt Initiativ 0,7 (-1,2)

Övriga, bl a Solnapartiet 2,1 (+0,3)

Mandatfördelning preliminär:

M 19 (-1)

KD 3 (+1)

C 4 (+2)

L 5 (-1)

SD 5 (+2)

MP 5 (-3)

S 15 (+1)

V 5 (+-0)

Alliansen 31 mandat

Rödgröna 25

Sverigedemokraterna 5

Visa merVisa mindre