Valet i Stockholm ska bevakas internationellt

57 valobservatörer från åtta länder kommer besöka Stockholms stads vallokaler på valdagen. Syftet är att uppmärksamma eventuella brister i systemet. – Systemet är flera decennier gammalt och väldigt ovanligt internationellt, säger Amanda Valentin, samordnare för övervakningen.

  • Publicerad 19:47, 2 sep 2018

På valdagen kommer Stockholms vallokaler att besökas av flertalet internationella valobservatörer.

Bakom projektet står flera svenska partiers biståndsstiftelser och observatörerna kommer från åtta europeiska länder där stiftelserna har olika valprojekt.

Utöver 57 internationella observatörer deltar även minst 20 svenska volontärer.

– De är dels personer som jobbat med valbevakning i sina och andra europeiska länder. Men även oppositionspolitiker i Vitryssland där de är vana med valfusk, säger Amanda Valentin, från Svenskt internationellt liberalt centrum, Silc, som är huvudsamordnare i projektet.

Hoppas kunna besöka alla lokaler

Det är tredje gången som samma projekt sker i allmänna val i Stockholm. Även Europaparlamentsvalet och valet 2014 bevakades.

Nytt för i år är att antalet observatörer fördubblats, något som gör att ambitionen är att försöka hinna med ett besök till samtliga 520 vallokaler i Stockholms stad.

– Observatörerna kommer dela upp sig i lag om sex personer och sedan besöka vallokaler i par. Med sig har de kartor över tunnelbanelinjerna.

Hur känner man igen en observatör?

– De kommer ha en namnskylt med loggorna av de medverkande organisationerna och med texten ”Election observer”, säger Amanda Valentin.

För den nyfikne Stockholmsväljaren finns chans för en pratstund med observatörerna. Men när de är inne i vallokalerna kommer de ha fullt fokus på sitt uppdrag.

– Viktigt att påpeka är att de inte är valpoliser som ska gå in och stoppa om de reagerar på något, bara observera.

Öppna valsedlar hotar hemlig röstning

Syftet är att notera eventuella problempunkter och brister i det svenska valsystemet.

Exempelvis kommer vallokalernas utformning att utvärderas och förekomsten av ”familjeröstning” noteras. Alltså att en grupp väljare går in tillsammans bakom valskärmen och förbereder sina röster.

En annan punkt är systemet med att ta valsedlarna öppet. Något som enligt Amanda Valentin påverkar folks rättighet till att hålla sin röst hemlig.

Systemet instiftades när Sverige bara hade några få partier. Nu måste valmyndigheten lägga ut valsedlar från alla partier som fick över en procent förra valet.

– Hela grejer är att du inte ska behöva skydda din valhemlighet. Du kan berätta för alla vad du röstar på, men ingen skall se vilken valsedel du tar och stoppar i ditt kuvert och sedan i urnan. Oavsett om det stör dig eller ej, säger Amanda Valentin.

Fakta

Här kommer valobservatörerna ifrån

57 internationella valobservatörer från åtta länder:

  • Litauen
  • Ukraina
  • Vitryssland
  • Armenien
  • Moldavien
  • Azerbajdzjan
  • Ryssland
  • Georgien

Organisatörerna:

Silc, Svenskt internationellt liberalt centrum (Liberalernas biståndsstiftelse) med stöd av:

Palmecentret (Socialdemokraternas biståndsstiftelse).

Centre Party International Foundation (Centerpartiets biståndsstiftelse).

Green Forum (Miljöpartiets biståndsstiftelse).

 

Visa merVisa mindre