Möblerar om. "Vi var tvungna att omdisponera" säger Jan Valeskog (S) om att biblioteket tar över Debasers lokaler i östra delen av Medborgarhuset.

Valeskog (s) : "Omöjligt att ha Debaser kvar"

Socialdemokraten Jan Valeskog försvarar beslutet att offra Debasers konsertlokal. "Omöjligt att låta dem vara kvar", säger han.

  • Publicerad 16:39, 26 jan 2016

Det stormar i sociala medier efter beskedet att Debaser förlorar sin konsertlokal i Medborgarhuset. Men ordföranden i fastighetsnämnden Jan Valeskog (S) försvarar beslutet.

– Det var omöjligt att ha kvar konsertlokalen. För det första måste hela huset byggas om för att öka tillgängligheten och för att vi ska få bra lokaler för biblioteket, Kulturskolan och badet. För det andra så skulle andra verksamheter bli störda om Debaser fanns kvar. Kostnaderna för att ljudisolera är väldigt stora, säger Jan Valeskog.

Varför måste biblioteket ligga i östra flygeln?

– Vi var tvungna att omdisponera. Om verksamheterna skulle ligga kvar så som de gör idag hade det blivit lika usel tillgänglighet och det hade fortfarande varit ljudstörningar, säger Jan Valeskog.

Annelie Telford skriver i ett långt inlägg på Debasers hemsida att hon upplevt att politikerna varit vänligt inställda till Debaser och velat stötta deras verksamhet. Hon skriver "Hur det blev så här? Jag vet inte. Ingen politiker sa att de ville detta, tvärtom. Ändå står vi här nu."

 Vad är ditt svar till henne?

– Hon har varit välinformerad under processen och jag tror att de är nöjda med att få en så fin lokal för restaurang i Medborgarhuset men jag förstår att de ville ha det som det har varit tidigare. Och jag håller med henne om att en sån här scen verkligen behövs i Stockholm, säger Jan Valeskog.

Kommer det gå att hitta en ny stor konsertlokal i innerstan?

– Vi måste få fram fler scener för en stor publik i Stockholm. Det behövs verkligen, men i innerstan är det otroligt svårt. Vi tittar på det också men det är lättare att planera in i ett nybyggnadsprojekt. Som jag bedömer det är det mer realistiskt att det kan bli en stor konsertlokal i Slakthusområdet, säger Jan Valeskog.

LÄS ÄVEN Debaser slängs ut från Medis