Sjuksköterskan hade tidigare dömts till två års sluten ungdomsvård i Solna tingsrätt. Foto: Mostphotos

Våldtog 12-årig halvsyster – nekas leg som sjuksköterska

Mannen har sonat sitt brott och studerat – men stoppas nu från att arbeta som sjuksköterska.

  • Publicerad 17:03, 4 dec 2019

En nyutexaminerad sjuksköterska ansökte i vintras hos Socialstyrelsen om att få ut sin sjuksköterskelegitimation. Men det blev nej.

2009 dömdes sjuksköterskan nämligen för våldtäkt mot barn, sedan han våldtagit sin 12-åriga halvsyster vid ett 30-tal tillfällen. Systern led av ett handikapp.

Dömdes till ungdomsvård

Han dömdes till två års sluten ungdomsvård, och menar att han sonat sitt brott.

Mannen har anfört att brotten begicks på grund av ”okunskap och vilsenhet” när han var ung och ny i Sverige. Han har sedan dess studerat och arbetat och är en engagerad samhällsmedborgare.

Fick jobb

I sin inlaga till Socialstyrelsen uppger han att han arbetat inom hemtjänsten och att han fått en anställning på Södersjukhuset. Sjukhuset nekar dock till att ha anställt sjuksköterskan.

Han överklagade Socialstyrelsens beslut att neka legitimationen till förvaltningsrätten. I november kom domen, och det blev nej igen.

Inget förtroende

Rätten anser visserligen att det gått lång tid, och att han varit skötsam, men anser fortsatt att ”den brottslighet han gjort sig skyldig till alltjämt kan antas påverka allmänhetens och myndighetens förtroende för honom i ett arbete inom hälso- och sjukvården”.