– Vi tycker att det är en viktig del att ge också våldsutövare stöd utifrån att vi ser vilka konsekvenser beteendet får för hela familjen. Att som barn se sin ena förälder bli slagen av den andra måste vara bland det hemskaste man kan bli utsatt för. Det finns mycket att vinna på att bryta det destruktiva mönstret, säger Anna–Lena Engstedt, chef för arbetsmarknads- och socialförvaltningen.

Kommunen samarbetar med – och slussar därför personer vidare till – Manscentrum Östra Södertörn. Trots sitt namn hjälper Manscentrum inte bara män.

Sedan Tyresö kommun började med stödet har några stycken Tyresöbor hunnit lotsats vidare dit.

Utmaning att nå fram

Den stora utmaningen är att nå våldsutövarna, konstaterar Anna–Lena Engstedt.

– En del är benägna att ta emot hjälp när det precis har hänt, när man är fylld av vad man har gjort. Det finns en tendens att man förminskar det ju längre tiden går, säger hon.

En väg att nå fram är att gå via dem som redan sökt sig till kommunen, menar hon.

– Vi kan ibland fråga den som är våldsutsatt om om vi kan få lov att ringa våldsutövaren. En del som går över gränsen blir själva rädda för sitt beteende, säger Anna–Lena Engstedt.

Lagändring ställer krav

Målet med stödet till våldsutövare är att våldet ska upphöra och att personen ska ändra sitt beteende permanent.

– Har man gått över gränsen är det lätt att man fortsätter. Det är väldigt viktigt att få hjälp så att man till exempel inte går in en ny relation med samma destruktiva beteende eller – om man separerar – att den som blev våldsutsatt inte ska behöva vara rädd i mötet.

Sedan augusti är det genom en lagändring inskrivet i socialtjänstlagen att kommunernas socialnämnder ska verka för att personer som utsätter eller har utsatt närstående för våld eller andra övergrepp ska ändra sitt beteende.