Våldsamt upplopp i Rinkeby i natt – polisen sköt mot maskerat gäng

Stenkastning, verkanseld från polisen, plundrade butiker och bilar i brand. Det blev resultatet efter att polisen skulle gripa en person i Rinkeby under måndagskvällen.

  • Publicerad 07:45, 21 feb 2017

Vid 20.20 skulle polisen i går kväll gripa en person i Rinkeby. Vid gripande möttes de av maskerade människor som kastade sten mot polisen.

Poliserna kände sig så trängda av situationen att ett skott avlossades mot de maskerade människorna.

– Först gick vi ut med att det var ett varningsskott, men det visade sig att det var verkanseld från polisen. Jag har fått uppgifter om att det var ett skott som avlossades. Så vitt vi vet skadades ingen och vi har ringt runt till sjukhus för att se att ingen skottskadad har kommit in för vård, säger Lars Byström, presstalesperson på polisen.

Kvällen slutade inte vid stenkastning och avlossade vapen. Butiker i området plundrades och åtta till tio bilar sattes i brand, enligt Lars Byström.

– Vi har också två misshandelsfall, där personerna själva har tagit sig till sjukhus. Jag har ingen uppgift om skadorna.

Enligt Lars Byström var det ett 40-50-tal personer som gick till angrepp mot poliserna.

– Det var ju mörkt så det är svårt att säga, men det är de uppgifterna jag har fått. Det är inte jättevanligt att det här sker, men det händer tyvärr ibland att man försöker försvåra ett ingripande, säger han.

Vid midnatt bedömde polisen att det hade lugnat ned sig så pass att de kunde lämna Rinkeby. Nu drar en förundersökning igång där polisen ska gå igenom sitt eget filmmaterial.

– Vi hoppas också att boende ska höra av sig och på så sätt kunna hjälpa oss i utredningen. Vi har inte gripit några för upploppet tyvärr. En särskild utredning har också inletts på grund av att polisen sköt verkanseld.

Arkivbild. Stenkastning, bilar i brand, plundrade butiker och polis som sköt för att skada - det är resultatet efter upploppet i Rinkeby i går kväll. Foto: Charlotte Årling