Foto: Polisen

Våldsam konflikt mellan gäng i Östberga och Bredäng

Sex konflikter mellan kriminella grupper rasar i södra Stockholm, enligt polisen. Flera av den senaste tidens skjutningar i området har koppling till konflikterna. Den mest våldsamma utspelar sig mellan två nätverk i Östberga och Bredäng.

  • Publicerad 18:13, 26 mar 2017

Hittills i år har sju personer skjutits till döds i Stockholm. 14 har skadats i skjutningar. Polisen kopplar våldet till tolv gängkrig: sex i norr och sex i syd.

En av de mest våldsamma konflikterna i Söderort utspelar sig mellan det polisen kallar för Bredängsnätverket och Östberganätverket.

Mellan dem skedde den senaste uppgörelsen i den 2 juli förra året.

Skjuter från bil

Klockan är halv nio på kvällen när en person med en, enligt polisen, ledande roll i Östberganätverket ska skjutsa hem sin flickvän. På Östbergavägen möter de en bil som gör en u-sväng. De första skotten avlossas. Jakten går genom Enskede och slutar med att den förföljda bilen prejas av vägen och krockar mot ett träd. Bilen beskjuts igen med automatvapen.

En 24-årig man, som enligt åklagaren ingår i Bredängsnätverket, grips några dagar senare tillsammans med sin kusin, en 35-årig man. För tre veckor sedan föll domen.

35-åringen döms till 15 år och sex månaders fängelse för bland annat mordförsök och grovt narkotikabrott. I rätten hävdar mannen att han var med i bilen för att medla. Att hans förmåga att lösa konflikter gett honom smeknamnet ”Kofi Annan”, FN:s tidigare generalsekreterare. Men DNA kopplat till en tröja med tändsatspartiklar får honom fälld.

24-åringen frias. Enligt tingsrätten är det inte bevisat att även han avlossat skott.

Flera hämndaktioner

I utredningen beskriver polisen en våldsam konflikt med flera hämndaktioner. Totalt kopplas sju skjutningar med konflikten sedan 2013. Ledande personer i nätverken har både dömts och dödats (se faktarutan nedan).

I Bredängsnätverket finns ingen ensam ledare, men det finns ett antal individer som har tydligt ledande roller. I Östberganätverket bor de flesta individerna i området kring Östbergahöjden. Flera medlemmar från samma familj ska ha en centrall roll i nätverket. Här finns en tydlig ledare, med ett antal individer som stigit i hierarkin, enligt polisen.

Liknande kriminella nätverk finns i Södertälje, Botkyrka och Hagsätra.

– Vissa har tydliga hierarkiska organisationer. Andra är löst sammansatta. De består av lojaliteter som gör det möjligt för personer eller grupper av kriminella att begå brott tillsammans.

Ingen riktad rekrytering

Till skillnad från MC-gängen är rekryteringen inte aktiv och riktad. Snarare glider personer gradvis in i kriminalitet och allierar sig med äldre kriminella där de växer upp.

– Vi har bra koll på vilka som ingår i dem. När vi agerar mot dem deformeras nätverken. Men nyrekrytering gör att de inte raderas ut, säger Manne Jönsson, chef på avdelningen för grova brott på Stockholmspolisen.

Konflikten mellan Bredäng och Östberga

Juni 2013, Bredäng.

En person från Östberga skjuts i benet. Bakgrunden ska enligt polisen vara en narkotikaaffär. En ledargestalt i Bredäng döms för skjutningen.

September 2013, Örby.

Brodern till ledaren i Östberga skjuts ihjäl. Personer från nätverket i Bredäng har varit misstänkta för mordet, men ingen har åtalats. Dagen efter skjuts en person till döds i Östberga. Mordet misstänkts vara en hämnd för mordet dagen innan. En central person inom Östberganätverket döms för medhjälp till mord.

Oktober 2013, Bredäng.

Flera skott avlossas mot en bil med två personer med ledande roller i Bredängsnätverket. En tredje broder till ledaren i Östberganätverket döms senare för mordförsöket.

Augusti 2015, Bredäng.

Efter att konflikten lugnats ner en period sker en ny skjutning. En central person i Bredängsnätverket undkommer mordförsöket.

Mars 2016, Bredäng.

En 24-åring skjuts ner med automatvapen när han är på väg hem. Mannen var nära vän med ledaren i Bredängsnätverket.

Juli 2016, Enskede.

En man med en ledande roll i Östberganätverket skottskadas svårt efter en biljakt genom Östberga och Enskede. Dagen efter hittas två automatvapen i en trädgård. En 35-åring och en 24-åring som enligt polisen har en central roll i Bredängsnätverket grips.

Visa merVisa mindre

Enskede, 2016. Efter en vild biljakt genom Örby och Enskede krockar den jagade bilen med ett träd. Den svårt skottskadade mannen överlever tack vare privatpersoner som stoppar blödningen. Foto: Foto: Polisen

Fynd. Dagen efter skjutningen i juli 2016 hittade en barnfamilj två automatvapen dumpade i sin trädgård nära brottsplatsen i Enskede. Foto: Polisen

Stor tillgång på vapen

Tillgången på vapen i samhället och i de kriminella nätverken i synnerhet är klart större nu än de var för några år sedan, säger Manne Jönsson, chef på Stockholmspolisens avdelning för grova brott.

Enligt polisens Nationella operativa avdelning smugglas militära vapen oftast från länderna på Balkan, främst Bosnien där de har legat gömda sedan konflikten i forna Jugoslavien.

Här säljs en AK47:a för 120-150 euro. Priset på den svarta marknaden i Sverige ligger på mellan 20-30 000 kronor, beroende på skick och om det följer med ammunition, enligt polisen.

Priset på svarta marknaden beror på tillgång och efterfrågan, vilka kontakter man har, samt hur många led som vapnet har gått från införseln, enligt polisen.

Visa merVisa mindre

Bredäng, 2013. Under ett par månader skjuts fyra personer med kopplingen till nätverken i Bredäng och Östberga. Två dör. I oktober sköts flera skott mot en bil på Ålgrytevägen i Bredäng. En av bröderna från Östberganätverket dömdes senare för detta mordförsök. Foto: Polisen