Lite mer hänsyn önskar Solnabon Lilian Gustafsson, 79. Foto: Åsa Sommarström

”Väldigt få som håller avstånd”

För få unga håller avstånd till samhällets sköra, menar överläkaren på Karolinska. Lilian Gustavsson, 79, från Solna önskar att fler kunde visa hänsyn. – De kommer nästan och stryker vid en, säger hon.

  • Publicerad 12:15, 2 jun 2020

Rekommendationerna från vårdguiden är glasklara: Två meters avstånd gäller. Trots det väjer alldeles för få undan när äldre kommer gående ute. Det menar Ingrid Bergström, överläkare på Osteoporosmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Ingrid Bergströms patienter har benskörhet och behöver stärka muskulaturen. ”Då är det bra att komma ut och röra sig”. Foto: Karolinska universitetssjukhuset.

– Jag pratar med mina bensköra patienter om hur de mår i denna tid och påminner om att det är bra att vara ute och röra på sig. Men de är rädda. Människor springer förbi och nästan touchar deras axel, säger hon.

79-åriga Lilian Gustafsson från Solna är en av dem. Varje dag tar hon en promenad runt hemmet med rollatorn. Men det är med oro för hälsan som insats.

Lilian Gustafsson i Solna tycker att det vore bra om fler visade hänsyn och höll avstånd till andra. Foto: Åsa Sommarström.

– Det är väldigt sällan som folk håller avstånd. De kommer nästan och stryker vid en. Man blir så irriterad så det är inte klokt. 

Säger du till folk då?

– Häromdagen var jag och en väninna och handlade. Då kom en ung kille och strök vid mig. Honom sa jag till. Men jag säger ju inte till alla för då skulle jag inte göra annat. Lite vett i huvudet måste man ha själv. 

”De unga struntar i det”

Ingrid Bergström tycker att det är bra att Lilian Gustafsson och andra är ute och rör sig. Hon håller själv avstånd genom att sköta patientbesöken digitalt från hemmet i Ålsten, men när hon tar sig ut upplever hon samma beteende som patienterna vittnar om. Till och med i den förr så folktomma skogen.

– När jag är ute och går längs vattnet så är det jag som får hoppa bort från stigen. Många unga struntar i det så vi som är lite försiktiga och förstår det här med avstånd får gå undan. Jag hoppar lätt upp men är man stapplande och gammal så kan man inte det, säger hon. 

Affisch från 1177.

Vilka åldersgrupper beter sig så här då? 

– Människor mellan 15 och 45. De som själva inte behöver vara oroliga. Och det skrämmer mig att man bara talar om de äldre. Även unga dör. Det här är en allvarlig sjukdom. Nu är det en tid då man behöver vara extra noga med att visa hänsyn mot varandra. 

Hur borde vi agera? 

– Man kan till exempel gå i en båge runt äldre, vänta och ge plats och hålla avstånd från varandra. Och inte sitta mitt på stigarna och dricka kaffe med barnen i skogen. Jag vill inte vara negativ men i min yrkesroll är det här en viktig fråga.