95 stycken. Så många anmälningar om inomhusmisshandel mot kvinnor, som är i nära relation med våldsutövaren, har polisen fått in i år fram till mitten av november. Siffran visar anmälningar där kvinnan har varit eller är par, släkt eller familj med den som misshandlat henne.

Jämfört med samma period förra året är det en rejäl uppgång – 157-procentig. Motsvarande siffra för män landar på 30 stycken, vilket är 131 procent fler än i fjol.

Våld i parrelation vanligast

De allra flesta anmälningar, oavsett kön, gäller parrelationer. Men fler våldsutsatta har inte vänt sig till kommunen.

– Det kan bero på att det är svårare att söka hjälp därför ens partner är hemma mer eller att man söker annan vård i mindre utsträckning. Det behövs inte sällan att andra upptäcker vad som händer, som utsatt normaliserar man ofta våldet, Helena Mark, tillförordnad chef för enheten för relationsvåld.

Vad ser du för förklaring till att våldet har ökat i år?

– Man kan bara spekulera. Mer press, stress och isolering kan vara förklaringar. Nationellt verkar missbruket öka och det är generellt känt att öka på våldsbenägenhet.

Tyresö kvinno- och tjejjour har inte heller märkt något ökat tryck. Snarare tvärtom, men en period ringde fler än vanligt jouren.

– När pandemin kom dog nästan kontakten. När smittspridningen blev mindre i höstas ringde fler kvinnor, en markant skillnad. Det har gått i vågor. Nu är det på en lite högre nivå igen, säger ordförande Anna-Maria Yasdani.

Kodord på apoteken

För att nå de våldsutsatta har jouren inlett ett samarbete med apoteken i Tyresö, inspirerade av ett initiativ i Frankrike.

– Kvinnorna ska där kunna säga kodordet Mask19 för att få hjälp. Mannen kanske inte låter dig gå ut men till apoteket behöver du kunna gå.

Kommunpolis Ola Åkesson poängterar vikten av att polisanmäla.

– Ofta kan den som blir utsatt behöva stöd för att våga. I de bästa av världar anmäler och larmar man direkt, för utredningens skull, för att den utsatta ska få hjälp snabbt och för att våldet ofta eskalerar, säger han