Lågtryck. Zeth Isaksson, doktorand i sociologi med forskningsfokus på bland annat väljarbeteenden på Stockholms universitet, tror att det låga valdeltagandet i Järva kan ha flera olika orsaker. Foto: Elin Sahlin/Stockholms universitet

Valdeltagandet minskar i Järva

Valdeltagandet ser ut att ha minskat i Sverige för första gången sedan 2002. I Järva, där valdeltagandet redan varit lågt, ser tappet ut att bli än större än snittet. I 22 av de 38 valdistrikten i området röstade färre än 50 procent i kommunvalet, enligt de preliminära siffrorna.

  • Publicerad 16:56, 22 sep 2022

I valkretsen yttre västerort, där Järva och Hässelby-Vällingby ingår, röstade endast 65,2 procent i kommunvalet i år, enligt det preliminära valresultatet. Det är en minskning med 6,73 procentenheter sedan valet 2018.

I vissa valdistrikt var tappet mycket större än så. I exempelvis Kista Ärvinge S röstade preliminärt 45,4 procent i kommunvalet i år, jämfört med 57,84 procent 2018 – en minskning med 12,44 procentenheter.

Och tittar man på enbart Järva är valdeltagandet generellt väldigt lågt. I 22 av 38 valdistrikt var deltagandet i kommunvalet preliminärt under 50 procent.

– Historiskt sett har socioekonomiskt svagare områden varit lika med lägre valdeltagande, och det vi vet är att när valdeltagandet sjunker generellt brukar det sjunka ännu mer i områden som redan har lågt valdeltagande, säger Zeth Isaksson, doktorand i sociologi med forskningsfokus på bland annat väljarbeteenden på Stockholms universitet.

Retorik kan påverka

Zeth Isaksson tror att årets valrörelse, där frågor som gängkriminalitet och hårdare straff varit så pass mycket i fokus, kan ha spelat in i att färre Järvabor röstat.

– Man skulle ju kunna tro att skjutningar, som ju drabbar Järva, skulle öka stödet för Sverigedemokraterna i området, eftersom de har högt förtroende i frågor om lag och ordning. Men så är inte fallet, stödet för olika partier är opåverkat av skjutningar, säger han, och fortsätter:

– Däremot så kan det vara så att en debatt som ständigt utmålar Järva som ett problemområde men inte lyfter fram flera av de frågorna som många Järvabor också bryr sig om, alienerar väljare, och får dem att rösta i mindre utsträckning. Väljare lockas av frågor som är relevanta. Järva är mycket mer än bara skjutningar men det är inte mycket mer av Järva som synts i debatten, tyvärr.

Kan köerna till röstningen ha påverkat?

– Det kan de mycket väl ha gjort. När det regnade i USA minskade valdeltagandet. Det är svårt att veta hur det var just i Järva, det får analyser efteråt visa, men folk som inte har starka kopplingar till demokrati har lättare att avstå om det blir för jobbigt att rösta, säger Zeth Isaksson.

Högst och lägst deltagande i Järva

Lägst valdeltagandet i kommunvalet var i valdistrikt Rinkebysvängen Ö, där endast 37,5 procent röstade enligt de preliminära siffrorna, jämfört med 46,58 procent 2018.

Högst deltagande hade distriktet Akalla V, med 66,4 procent som röstade i år, jämfört med 67,2 procent 2018.