Valde tiokamp före fotbollsmiljoner – nu väntar EM

Han var anfallsstjärna i BP och gjorde mål på Bayern München och Roma. Men Fredrik Samuelsson valde mångkamp före fotbollsmiljoner. Nu är 21-åringen framme vid sitt första stora seniormästerskap – EM.

  • Publicerad 17:13, 9 jun 2016

Frågan har ställts 100 gånger tidigare, men förtjänar att ställas igen. Hur kommer det sig att en 15-åring som är anfallsstjärna i Brommapojkarnas akademilag, och av talangscouten Tommy Söderström spås en lysande framtid, väljer bort fotbollen för att satsa på mångkamp?

För det är precis vad Hässelbykillen Fredrik Samuelsson gjorde för snart sex år sedan.

– Grejen var att jag inte tränade så mycket friidrott, men det gick bra ändå. Så vi kom överens om att köra på ett år med friidrott. Om det inte gick bra så skulle jag gå tillbaka till fotbollen. Framgångarna kom och sen har det rullat på, säger Fredrik som tränas av sin pappa Jan Samuelsson som är gammal landslagsman i mångkamp.

Att släppa fotbollen var svårt.

– Vi åkte på en massa turneringar. Jag har gjort mål på Bayern München och Roma. Många tror att pappa tryckte på, men mestadels var det mitt beslut, säger Fredrik.

Fotbollen är så extremt hajpad. Det val Fredrik gjorde är ovanligt, menar pappa Jan Samuelsson.

– Vid det här laget hade han säkert varit landslagsmässig i fotboll, haft proffskontrakt och jättemycket pengar, men valde den oerhört lukrativa friidrottsgrenen tiokamp. Allt handlar inte om pengar, säger han.

Fredriks mångkampskurva har hela tiden pekat brant uppåt. I fjol kom han femma i U23-EM i Tallin och rankades etta i världen bland 20-åringarna.

Nu har han kvalat in till senior-EM i Holland i början av juli.

– Det är klart att det är stort att bli uttagen till sitt första seniormästerskap. Men det är inte så att jag är nöjd och känner mig bekväm och det här är slutet. Det är ändå bara början, säger Fredrik.

OS i Tokyo 2020 är det stora målet. Men om det skulle riktigt, riktigt bra på EM så finns det en liten chans att OS-debuten kan ske betydligt tidigare än så, i Rio de Janeiro i sommar.

– Det gäller att inte sväva iväg för mycket i tankar på OS. Mitt fokus är här och nu, på EM.

Vad är hemligheten bakom din kometkarriär? Bra gener från farsan?

– Haha, klart att jag har fått lite gener från honom – och från min mamma som var häcklöpare. Men pappa var usel på häcklöpning, så det är tur att jag har fått morsans gener därifrån, säger Fredrik.

I team Samuelsson ingår även lillebror Jakob, 18, som just nu satsar på att kvala in till mångkampen i junior-VM i Polen 19-24 juli.

En stor del av träningen bedrivs hemma på Hässelby IP.

– Pappa fick igång mig och brorsan tidigt. Vi har haft grundtekniken från start kan man säga. Det är kul att ha brorsan flåsande i nacken. Jag måste sätta ribban så att han inte kommer och slår mina resultat. Drömmen är att vi båda två står på startlinjen i VM eller OS, säger Fredrik Samuelsson.

Fakta

Andra Hässelbyiter i friidrotts-EM

Emil Blomberg 3000 meter hinder.

Sarah Lahti, 5000 meter.

Isabellah Andersson, halvmaraton.

Angelica Bengtsson, stav.

Visa merVisa mindre

Fakta

Gillar klipphänget vid Riddersvik

Namn: Fredrik Samuelsson.

Ålder: 21.

Familj: Pappa Jan, mamma Maria, lillebror Jakob, lillasyster Julia, samt flickvännen och häcklöparen Amanda Öberg.

Bor: Hässelby.

Sysselsättning: Satsar just nu med stöd av SOK heltid mot OS i Tokyo 2020 där han siktar på medalj i mångkamp.

Klubb: Hässelby SK Friidrott.

Aktuell: Gör mästerskapsdebut på seniornivå i friidrotts-EM i Amsterdam 6-10 juli.

Paradgren: Längdhopp, chockade ifjol hela Sverige med att hoppa 7.81 vilket var tredje bäst i Sverige efter Tornéus och Otterling.

Kuriosa: Hänger gärna på klipporna i Riddersvik.

Visa merVisa mindre