Lyckobebis. Unni kom till världen med en mamma som knappt hade ont och en barnmorska som övergett sjukhusen för hemförlossning. Foto: ROLF ANDERSSON

Valde bort BB: Unni kunde födas hemma i badrummet

Två dygnslånga förlossningar med mycket ångest och stor smärta. Förlossningsdepression och tappat självförtroende. Men Sara Canovas tredje förlossning gick desto bättre – hemma i badrummet med två barnmorskor på plats.

  • Publicerad 17:12, 12 jan 2017

Det är trivsamt trebarnsstökigt hemma hos familjen Canova i Trädgårdsstaden. Storasyskon som vägrar klä på sig och en bebis som helst vill vara i rörelse hela tiden. Men det var nära att den här familjen bara skulle ha haft ett barn.

– Vid första förlossningen motade de oss flera gånger innan vi fick komma in. Sedan var det ett väldigt spring i rummet men aldrig någon som stannade och de satte eda (epiduralbedövning) och värkstimulerande dropp fast det inte behövdes. De började prata om sugklocka och en läkare kom in och skrek ”ta i för fan”. Jag kunde ha fått stöd för att arbeta med min födande kropp men fick i stället stora skador i underlivet, berättar Sara Canova.

Hon fick en förlossningsdepression som höll i sig i flera år.

– Jag var övertygad om att jag var dålig på att föda barn, jag tog det på mig själv.

Den andra förlossningen blev bättre, bland annat eftersom barnmorskan tvingade Sara att ta emot barnet själv.

– Det gjorde skillnad, jag blev delaktig i födseln och kunde knyta an till barnet. Det gjorde att jag också kunde knyta an till mitt stora barn.

Köpte specialbadkar

Men vid tredje förlossningen ville Sara att det skulle fungera annorlunda. Hon ville föda hemma, något som skulle visa sig vara en riktig lyckträff. Badrummet fick bli skådeplatsen, och ett nyinköpt specialbadkar mer specifikt.

– Det var helt fantastiskt! Rena himmelriket jämfört med tidigare. Det tog fem timmar i stället för ett dygn, och det gjorde inte ont att föda barn! Eller jo, tre eller fyra värkar som gjorde ont, det var precis när barnmorskorna kom innanför dörren och mitt fokus bröts.

Anledningen till den upplevelsen tror Sara är att hon fick vara ostörd och slapp sätta sig i en bil. Plus att det dels fanns två barnmorskor och en doula på plats – som var inställda på att följa hennes behov.

– Ingen har klämt på min mage, inga inre undersökningar. Allt var på mina villkor, jag var i centrum, säger Sara.

Hon kommer från en lantbrukarfamilj och säger att svensk lagstiftning skyddar högdräktig boskap från stress som till exempel miljöombyte, det finns en lag om att man inte får störa högdräktig boskap, eftersom det ökar risken för fosterdöd och komplikationer.

– Men oss kvinnor bryr man sig inte om, bryter barnmorskan och Vallentunabon Ann Petrén in.

– Vi människor ses mer som en maskin som man kan manipulera med.

Ann var en av de två barnmorskor som var med när Sara födde. Det är landstinget som sedan 2002 godkänner och betalar för hemförlossningar. Det finns villkor, som att graviditeten förlöper normalt och att det inte är första barnet. Det kan låta dyrt att två barnmorskor ska följa en kvinnas födsel hela tiden, men det är det inte, enligt Ann.

– Nej, det är billigt! Inga lokalkostnader, ingen epidural som kostar flera tusen. Komplikationsfrekvensen är jättelåg. Jag har haft 1,2 procent blödningar på mina hemförlossningar, när jag jobbade på sjukhus var det 4-5 procent.

Faran en myt

Just det där med ”farligheten” är ett stigma, menar Ann.

– Av mina 260 hemförlossningar har tre mammor fått åka in på grund av blödning, och en bebis som var lite stånkig har fått åka till sjukhus, säger hon.

Sara har varit lite försiktig med att berätta att hon ska föda hemma.

– Människor runt omkring mig var rädda. Men jag var aldrig rädd. Det är mer sannolikt att jag blir påkörd utanför förlossningskliniken än att mitt ostörda normalförlopp resulterar i en allvarlig skada på mig eller bebisen. Varför skulle jag vilja åka hemifrån?

Sara hade gjort alla riskbedömningar och kollat allt på MVC.

– Och Ann har varit barnmorska längre än vad jag levt, jag kände mig helt trygg med mina barnmorskor och min doula.

Ann menar att säkerhetstänket faktiskt kan överdrivas.

– I jakten på den optimala säkerheten missar man de naturliga bitarna, att man kan tjäna på att minimera inblandning under en födsel. Om det varit så farligt att föda hade vi inte varit där vi är i befolkningsmängden i dag. De flesta födslar sker okomplicerat, också i tredje världen, sedan är det dåligt vatten och mödravård och annat som är farligt, säger hon.

Det senaste jobbet på klinik som Ann hade var på BB Sophia. När det lades ner valde hon att jobba enbart med hemförlossningar.

– Det är allt för hög belastning på de flesta födelseavdelningarna i hela Sverige. Det finns för få platser och bemanningen skulle behöva vara högre. Många barnmorskor väljer att göra andra saker eftersom belastningen är så hög, säger Ann.

Kombinerar med deltidsjobb

I dag finns tio barnmorskor som jobbar med förlossningar i hemmet i Stockholm. Två av dem jobbar enbart med hemförlossningar, de andra kombinerar med deltidsanställningar på kliniker.

Ann har själv erfarenhet av dåliga förlossningar. Första gick bra, men andra blev en katastrof. När tredje barnet skulle födas skötte hon allt själv och fick en kollega att komma in när det var dags att föda. Fyra på natten kom hon in, sedan tog hon sin bebis och åkte hem klockan sex.

– Jag nosade lite på hemförlossningsvärlden då, på 80-talet, men då var den världen för extrem för mig. Alla hade yllebyxor och bodde i skogen, säger Ann.

Numera är hemförlossningar mer accepterade, och Ann upplever att allt fler är intresserade.

– Jag tycker att kvinnor ska få föda barn som de vill. Vill man föda hemma, bra, gör det. Vill man vara på sjukhus ska man vara det, och den som vill ha ett planerat snitt ska få det. Det har alltid varit en kvinnosaksfråga, vi vet vad som är bäst för oss.

Sara håller med, och tillägger att hon lärt de äldre barnen, två flickor, något viktigt.

– Att kvinnor får bestämma över sina egna kroppar. Det är en starkt feministisk handling att besluta över och äga sitt födande. Och skriv gärna att den som vill jättegärna får kontakta mig om de undrar hur det fungerar, säger hon.

Hemförlossningar

I Stockholm är det gratis för kvinnor att föda hemma. Landstinget avlönar de två barnmorskor som ska vara med.

Men det krävs att kvinnan uppfyller en rad kriterier, som att kvinnan fött barn tidigare, att det saknas medicinska riskfaktorer och att det är mindre än 40 minuters resväg till närmaste förlossningsklinik.

I Sverige är det knappt hundra kvinnor om året som väljer att föda hemma.

En kartläggning från Sahlgrenska akademin visar att två procent väljer hemförlossning, i Norge och Island är andelen en procent. Men i Sverige är det bara en av tusen förlossningar, en promille, som sker planerat i hemmet.

Visa merVisa mindre