Våld byts mot kärlek när GTA får pride

För många är Pridefestivalen årets höjdpunkt när tåget går genom Stockholms gator. Men du kan börja redan nu, i det populära datorspelet GTA 5.

  • Publicerad 13:55, 20 jul 2016

Nästa vecka drar Stockholm Pride igång och det är inte bara på Stockholms gator som tåget går. Den drar också igenom Los Santos, en fiktiv stad i datorspelet GTA 5.

– Los Santos har allting en riktig stad har, med hamburgerställen, klädaffärer och bilmeckar. Men den saknar någonting varje modern stad ska ha, nämligen en prideparad, säger Sedir Ajeenah, copywriter och partner på reklambyrån Garbergs, som utvecklat den digitala Prideparaden.

Idén kläcktes när Sedir Ajeenah fick uppdraget av Stockholm Pride att uppmärksamma festivalen.

– Jag satt ner tillsammans med min kollega William Löthman och vi klurade och vände på olika idéer. Vi gillar båda datorspel och när idén väl kom till oss började vi leta efter människor på olika forum som skulle kunna realisera det här.

Till slut hade de format ett team med människor från olika delar av världen som alla slet hårt för att tåget skulle se så autentiskt ut som möjligt. I tåget går gamla som unga, långa som korta, människor med olika etniciteter, vissa hänger över bilflak och andra står bakom dj-set. Skyltar viftas med budskap om kärlek och jämlikhet och de har även programmerat in en hund i paraden. Och ingen fick ett öre för arbetet.

– Alla har jobbat pro bono och modden är helt gratis att ladda ner och sprida vidare. Men det ligger väldigt mycket jobb bakom, och det är en teknisk innovation att få en sådan variation på människor i tåget och att få alla att dansa och röra på sig olika, säger Sedir Ajeenah.

Spelet GTA har fått en hel del kritik för att det förekommer grovt våld och väldigt mycket svordomar. Men paraden i spelet är oförstörbar.

– Vi vill inte moralisera kring tv-spelsvåld utan vi vill sända signalen att kärleken övervinner allt.

Vill du läsa mer kan du gå in på projektets hemsida.