Efter att någon bränt upp högen på Nytorps gärde slöt folk upp och byggde en ännu större hög. Här har kommunens entreprenörer kommit med två lastbilar för att lägga på. Till slut var högen större än innan. Foto: Malena Beijer/Sofia Norlander

Valborgs-sabotör tände på - då räddade folk firandet i Kärrtorp

Natten mot valborgsmässoafton brann valborgshögen på Nytorps gärde upp. Men då kraftsamlade både kringboende och kommuens entreprenör ryckte in på sin fritid. "Det började i kaos, men nu känns det så himla bra" , säger Malena Beijer, valborgsansvarig på arrangerande Kärrtorps scoutkår.

  • Publicerad 10:51, 2 maj 2022

Vid ett-tiden på natten observerade folk i Facebookgruppen Bästa Björkhagen hur rishögen på Nytorps gärde brann mindre än ett dygn innan firandet som brukar locka runt 5 000 personer skulle börja.

Redan där verkade det som att folk anammade scouternas valspråk "Var redo! Alltid redo!".

– Det kändes fruktansvärt. Men när vi kom vid tiotiden på förmiddagen hade folk redan börjat lägga ris för en ny hög. Folk kom i en strid ström. Det kom hela familjer och bar på ris och vi fick många tips om var vi kunde hämta, men hade själva inte tid eftersom vi behövde förbereda allt annat, säger Malena Beijer.

När scouterna kom till Nytorps gärde vid tiotiden på lödagsförmiddagen hade folk redan börja lägga kvistar och ris på högen. Foto: Malena Beijer

Malena Beijer. Foto: Mikael Johanesson

Två lastbilar kom med mer. Foto: Malena Beijer

När hon ringde kommunens entreprenör, som befann sig på ett fotbollsläger i Enköping med sin son, för att berätta vad som hänt ryckte även de in.

– Vid 16-tiden kom det två lastbilar med ris. Vi har aldrig haft en så stor hög som vi hade i år, säger Malena Beijer.

Det populära firandet gav sedan rejält klirr i kassan för scouterna.

– Vilket fantastiskt närområde. Vi brukar ha 5 000 personer, och det kanske till och med var ännu fler i år, säger Malena Beijer.

Arrangörerna uppskattar att firandet lockade över 5 000 personer. Foto: Sofia Norlander