Här är två av tre rutor som krossats på kafé Valand. Foto: Wilhelm Jaresand

Valand vandaliserat med yxa – vädjar om hjälp

När Kafé Valands rutor krossades första gången sattes laminerat glas in, men bara ett par dagar senare gick någon loss med stora yxan. Nu vädjar de om hjälp.

  • Publicerad 13:30, 21 maj 2018

Efter två vandaliseringar på kort tid ber anrika kafé Valand på Surbrunnsgatan nu  allmänheten om hjälp. Dels om information som kan leda till vandalerna, dels om stöd för att kunna hålla öppet.

Vi kommer inte gå runt

Jonas Holmqvist

”Vi ber om allt ekonomiskt stöd som ni kan tänka er att ge oss. Det kan te sig i former som att ni gör en spontan stödfika, bokar upp någon typ av gruppfika – vi kan ordna med födelsedagsfirande med mera – att ni beställer mackor, bullar till möten, konferenser och liknande” skriver de på Facebook.

Här gick yxan genom det laminerade glaset. Foto: Wilhelm Jaresand

– Jag gillar inte att be om hjälp. Har alltid velat klara mig själv. Men jag och min fru har räknat hela helgen och vi kommer inte gå runt, säger Jonas Holmqvist till Mitt i Vasastan.

Försäkringen täcker en del, men självrisken är hög och det nya ännu starkare glaset med vibrationssensorer direktkopplade till ett Securitaslarm kostar skjortan.

Maffiametoder

I kommentarerna till inlägget – som fått stor spridning på Facebook – skriver flera att de tror det rör sig om ett medvetet försök att driva Valand ur lokalen.

”Jag tror att någon är ute efter lokalen. En bekant hade en fruktaffär på söder, hon fick så mycket hot att hon till slut fick lov att sälja” skriver Desiree.

”Maffia?” skriver Carl.

”Valand är en av Stockholms bäst bevarade pärlor och så sjutton heller att nån ska komma undan med att förstöra den på det här viset” skriver Sandra.

Anita Franzén och Ann Oldhammer bor på gärdet men kommer alltid hit.

Men Jonas Holmqvist har varken fått hot, erbjudande från någon som vill ta över lokalen eller några andra signaler. Förutom yxan genom rutan förstås.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska göra om det fortsätter. Det nya glaset kommer de inte igenom, men då kanske de bränner ner stället. Det får inte hända.

Polisen kom inte

En granne hörde yxan gå igenom glaset och kollade ut för att se vad som hände, men för sent. Trots två ljudliga attacker har inget vittne trätt fram.

Polisen åkte inte ut på något av larmen och båda anmälningarna är nedlagda i brist på bevis.

– Jag förstår dem, men det svider. Det känns dock fantastiskt att vi fått sådant otroligt stöd från folk. Det märks att de vill ha oss kvar, och det ger mig hopp, säger Jonas Holmqvist.

På uteserveringen har Anita Franzén precis avslutat sin lunchsoppa med kompisen Ann Oldhammer. De bor på Gärdet men går ofta till kafé Valand.

– Helt förskräckligt vad som hänt. Det här stället är unikt. Det får bara inte försvinna, säger Anita.

Moa Sewerin går förbi deras bord och in genom dörren. Hon jobbar en bit upp på gatan och läste om vad som hänt på Facebook igår.

– Jag sköter alla inköp på vårat kontor så tänkte att jag lika gärna kan köpa bullarna till mötet här och bidra lite.

Precis när Moa går tillbaka mot sitt kontor kommer en till in som hört vad som hänt och vill komma och bidra. Sen en till, och en till.

Moa Sewerin väljer att köpa bullarna från Valand för att hjälpa till. Foto: Wilhelm Jaresand