Petter Beckman, chefredaktör.

Valanalys: Blockpolitiken bryts upp i Botkyrka

De rödgröna har förlorat sin majoritet i Botkyrka. Men även om allianspartierna tar hjälp av valvinnaren TuP räcker det inte för ett maktskifte. Det som ligger närmast till hands är att Ebba Östlin (S) bjuder in till en koalition med mittenpartierna, skriver Petter Beckman i en valanalys.

  • Publicerad 10:23, 10 sep 2018

Såhär ser matematiken ut Botkyrkas i kommunfullmäktige efter nattens röstsammanräkning: De tre rödgröna partierna S, V och MP får tillsammans 34 mandat. Allianspartierna M, C, L och KD får 22 mandat. Tullingepartiet har 10 mandat och Sverigedemokraterna 9.

Gränsen för att kunna bilda majoritet är 38 mandat. Inget block når alltså upp till den ribban.

Rödgröna största blocket – men får inte egen majoritet

Tullingepartiet har sagt att de stödjer den koalition som bäst vill främja ett självständigt Tullinge. Men det räcker alltså inte för allianspartierna att få med sid TuP, de saknar ändå hela 6 mandat för att kunna nå sitt mål och ta över makten.

TuP gör succéval: Tredje största parti i Botkyrka

Men SD då? Att alliansen skulle bygga ett maktövertagande på aktivt eller passivt stöd från Sverigedemokraterna framstår som mindre sannolikt i Botkyrka än i riksdagen. Moderaternas partisekreterare Willy Viitala (M) har sagt flera gånger att han hellre lämnar partiet än gör sig beroende av SD.

Och både Centerpartiet och Liberalerna har gjort klart sedan länge att de motsätter sig varje form av SD-samarbete.

I detta läge finns det en fullt realistisk lösning som har antytts av partierna på båda sidor om mittenstrecket ända sedan förra hösten: en blocköverskridande koalition där Ebba Östlin (S) kan sitta kvar med stöd av mittenpartierna.

Centern och Liberalerna har haft alliansen som sitt självklara förstaval, men tycker det är nästan lika viktigt att hålla SD borta från inflytande.

Som siffrorna ser ut behöver S då få med sig inte bara Centerpartiet och Liberalerna utan även KD.

Priset som Ebba Östlin skulle få betala för en sådan lösning är att dumpa Vänsterpartiet.

Det skulle i såfall kunna se ut såhär, med antalet mandat inom parentes: S (23) + MP (4) + C (2) + L (3) + KD (6) = 38 mandat.

Priset som Ebba Östlin skulle få betala för en sådan lösning är att dumpa Vänsterpartiet. Alla mittenpartierna har sagt de kan förhandla med vem som helst utom med SD och V.

Det som talar mest mot att S tar det steget är att V är det enda av de rödgröna partierna som gått framåt, inte minst i Alby och Fittja. Många på vänsterkanten skulle se det som ett monumentalt svek om S i detta läge kapar banden och viker av åt höger.

Valfrihet i äldreomsorgen

Men Ebba Östlin kan ändå vara lockad att bryt upp blockpolitiken. Hon har förlorat majoritetsstödet. Och ända sedan hon tillträdde 2015 har hon framstått som mer liberal och mer inriktad på att fånga in medelklassväljarna än sin företrädare Katarina Berggren.

Rent sakpolitiskt skulle ett ett sådan skifte, om S byter partner från från V till mittenpartierna, framförallt betyda en stor förändring: LOV (Lagen om valfrihet) skulle införas i äldreomsorgen. Mittenpartierna skulle vara benhårda med ett sådant krav.

Det är en liberalisering som Vänsterpartiet har blockerat under lång tid, men som många inom S ser som en fullt rimlig eftergift för att få behålla det politiska initiativet i Botkyrka.

Botkyrkas äldreomsorg hör till de sämsta i hela Sverige – om man ser till hur nöjda brukarna är – och trycket på att upphäva det kommunala monopolet är starkt från många håll.

Man ska aldrig säga aldrig. Men eftersom S i Botkyrka fortfarande är större än de fyra allianspartierna tillsammans blir ett sådant utfall mindre sannolikt här än på riksnivån.

Tullingepartiet, stärkta av sin stora valframgång vill gärna vara med och regera, men deras 10 mandat räcker inte för S och MP att bygga en koalition på. Det hela skulle förstås kunna landa i ett S-lett mittenstyre där även TuP ingår, om S är beredda att exempelvis låta Tullinge få bilda en egen kommundelsnämnd på prov, så som TuP önskar.

Skulle inte ett blocköverskridande styre kunna ledas av Moderaterna? Man ska aldrig säga aldrig. Men eftersom S i Botkyrka fortfarande är större än de fyra allianspartierna tillsammans blir ett sånt utfall mindre sannolikt här än på riksnivån.

Det kan ta några dagar av förhandling. Alla partierna måste vänja sig vid det nya läget och prata ihop sig, internt och över partigränserna. Men spelplanen, som den ser ut om det preliminära valresultatet står sig, lämnar inte så många andra alternativ:

Blockpolitiken i Botkyrka ser ut att vara död. Nu inleds en ny tideräkning: Mittens rike.

Nu vill både M och S ta makten i Botkyrka

VALDUELLEN. Så vill S fortsätta styra Botkyrka