För att undvika trängsel i lokalerna vid Odenplan och för att undvika köbildning utanför gör man också ommöbleringar. Foto: Mitt i Studio Mostphotos

Vakter och stängningar – så påverkas stans bibliotek

På Stockholms stadsbibliotek och på bibblan i Hornstull räknas nu besökarna för att begränsa antalet i lokalerna. Och flera bibliotek i innerstan tvingas stänga i två veckor på grund av corona.

  • Publicerad 11:24, 4 apr 2020

Spridningen av Covid-19 har gjort att alla evenemang på stadens bibliotek är inställda fram till 30 april.

Och eftersom allmänna sammankomster med fler än 50 personer är förbjudna kan du som besökare på Stockholms stadsbibliotek vid Odenplan få vänta utanför bibblan tills att en vakt släpper in dig.

 Vi kommer fortsatt räkna antalet besökare på Stadsbiblioteket för att kunna försäkra oss om att vi följer direktiven, säger Karin Bolin som är biträdande enhetschef på stadsbiblioteks Norrmalmsenhet.

För att undvika trängsel i lokalerna vid Odenplan och för att undvika köbildning utanför gör man också ommöbleringar som ska vara klara på fredagen.

Här stängs det helt

Andra bibliotek i innerstan får stänga helt berättar Annika Lindbom Bergstrand som är biträdande enhetschef för biblioteken på Östermalm och Kungsholmen.

– Vi justerar öppettiderna med två veckors framförhållning ungefär och har nu bestämt att Sture, Hjorthagen och Stora Essingen har helt stängt till och med vecka 16. Hur det blir efter vecka 16 är just nu väldigt svårt att säga.

Anledningen till de reducerad tiderna är att många i personalen är sjuka just nu.

Vakter även på Söder

Även Tranströmerbiblioteket i Söderhallarna håller stängt tills vidare, liksom bibblan i Luma där även meröppet-funktionen har stängt ned.

På Hornstulls bibliotek gäller ordinarie öppettider.

– Vi kör på som vanligt men kommer att ha en vakt i entrén för att det inte ska vara för många i lokalen samtidigt, säger Erik Olsson, chef för Södermalmsbiblioteken.

Bibliotek som hålls öppna tills vidare (se stadens hemsida för tider):

Stadsbiblioteket vid Odenplan

Kungsholmens bibliotek/Internationella biblioteket

Östermalms bibliotek i Fältöversten

Hornstulls bibliotek

Stängda bibliotek till och med vecka 16:

Sture

Hjorthagen

Stora Essingen

Luma

Tranströmerbiblioteket