Skärmdump från Instagram-kontot "action4humanity_se". Foto: Skärmdump Instagram

Vakter avstängda – efter bråk med gravid kvinna

En gravid kvinna fick föras till sjukhus efter ett bråk med två väktare på Hötorgets t-banestation på torsdagkvällen. En mobilfilm på händelsen sprids nu på nätet. Vakterna på filmen är nu avstängda, uppger Dagens Nyheter.

  • Publicerad 11:00, 1 feb 2019

Strax efter klockan 20:00 ska det uppstått tumult vid Hötorgets tunnelbana. Detta i samband med en biljettkontroll när vakter skulle avvisa kvinnan från platsen.

Polisen skriver på sin hemsida att kvinnan hade ramlat i samband med händelsen och fått åka ambulans till sjukhus. Flera personer såg händelsen och vakterna ska enligt uppgifter till Aftonbladet ha polisanmälts för misshandel.

– Det kan bli en fråga om misshandel eftersom kvinnan har skadat sig. Vi har pratat med vittnen, det var många på plats på perrongen där det hände, sa Carina Skagerlind, presstalesperson vid polisens regionledningscentral, till Aftonbladet.

Polisen har nu inlett en förundersökning både vad gäller kvinnans och vakternas agerande.

Mobilfilm sprids på sociala medier

Snabbt under torsdagskvällen började mobilfilmer från händelsen spridas i sociala medier. Många människor är upprörda över vakternas agerande. Instagramprofilen Lovette Jallow, som engagerat sig mot rasism, fick flera filmer skickade till sig och delade dem vidare.

I ett inlägg skriver hon att ingen borde vara förvånad att det här händer en svart kvinna – särskilt efter den senaste tidens publiceringar om rasprofilering.

Tagits ur tjänst

Under fredagsmorgonen meddelade trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) att SL har inlett en egen internutredning av händelsen och att två av vakterna som deltog i samband med ingripandet har tagits ur tjänst.

– Jag har varit i kontakt med trafikförvaltningens ledning för att få deras bild och säkerställa att det görs en grundlig utredning. Jag vill signalera att vi ser allvarligt på detta och att vi vidtar alla åtgärder, säger trafikregionrådet Tamsons till DN.