Vakten på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Mostphotos

Vakten som ingrep mot gravid kvinna har spridit rasism – i åratal

Ordningsvakten som deltog vid ingripandet av den gravida kvinnan i tunnelbanan har spridit rasism – i flera år. Kommentarerna avslöjades av DN som lyckats koppla mannen till ett Flashbackkonto. – Det är klart att man har sagt eller skrivit dumheter. Det har alla gjort, säger han till tidningen.

  • Publicerad 08:31, 11 apr 2019

En av ordningsvakterna som var med vid ingripandet mot en svart gravid kvinna i Stockholms tunnelbana har spridit rasism på Flashback – i flera år. DN har lyckats koppla ordningsvakten till ett konto på sajten.

Vid flera tillfällen mellan åren 2014 och 2019 har mannen skrivit hatiska och rasistiska kommentarer.

Fick stor spridning i sociala medier

Ingripandet mot kvinnan i tunnelbanan filmades och fick stor uppmärksamhet i både sociala och traditionella medier. En stor del av kritiken handlade om att ingripandet bottnade i rasism. Något som ordningsvakten så sent som i förra veckan påstod inte skulle vara fallet.

– Jag skiter väl i vad hon har för hudfärg eller bakgrund eller vad det nu är, sa han till DN då. 

Vad hade egentligen hänt om polisen fick befogenheter att skjuta ihjäl aporna?

Ordningsvakten på Flashback

Uppmuntrar att skjuta människor

Men ordningsvaktens Flashbackkonto berättar en annan historia.

I en diskussion om kravaller från skriver han 2014 att: ”Vad hade egentligen hänt om polisen fick befogenheter att skjuta ihjäl aporna?”. Han skriver också att ”Någon gång måste ju snuten sätta ner foten och skjuta skallen av någon apa där ute så dom blir tysta liksom.”

Vid flera tillfällen mellan 2014 och 2019 skriver han inlägg med ord som  ”svarting”, ”blatte” och ”neger”.

Kommenterade sitt eget ingripande

Han skriver  även strax efter hans ingripandet på Hötorget att ”svarta utan tvekan är stökigare än vad vita är”.

DN har tidigare avslöjat att vakten varit våldsam vid ett annat ingripande mot ett kompisgäng på Fridhemsplan. Även kort efter det ingripandet skriver han att ”blatteungen säkert fått attityd” och att han blivit ”avvisad men inte lyssnat”. Han skriver också att man får ta spelets regler och inte lägga sig i tjänsteutövningar. Han menar att det i så fall kan ”innebära smärta, i värsta fall kanske en kula i sig”.

Jag är inte felfri på något sätt

Ordningsvakten när DN konfronterar honom

Vill inte kommentera inläggen

För DN bekräftar mannen att kontot är hans. Han säger att han inte tänker kommentera något av det han skrivit. Han återgår i tjänst efter att utredningen mot honom lades ner.

– Jag har haft Flashback sedan 2009 och jag har säkert skrivit 1 000–2 000 inlägg, skulle jag gissa. Det finns säkert en massa saker som du kan hitta där som någon säkert kan ifrågasätta. Jag är inte felfri på något sätt.

Inget språk han använder

Han säger att han inte använder de här orden i sitt vardagliga språk och att det inte representerar honom som person.

– Jag är inte så direkt politiskt engagerad och jag bryr mig inte något nämnvärt varken om invandringspolitik eller någonting sådant.

DN: Du har också skrivit ”vad hade egentligen hänt om polisen fick befogenhet att skjuta ihjäl apor”.

– Har jag skrivit det? Men på den tiden jobbade jag inte ens inom bevakningsbranschen över huvud taget. Jag var 20 år då. Jag menar, någon måtta får det väl ändå vara, kan jag tycka.

När DN frågar om han känner sig ångerfull över hans kommenterar svarar han att:

– Ja, jo, absolut. Det är inte… Det är liksom inte okej att hålla på sådär. Det är det inte. Det är klart att man har sagt eller skrivit dumheter. Det har alla gjort.