Vaktbolag har tackat nej till uppdrag i Husby. Foto: Mitt i + Mostphotos

Vaktbolag ratar Husby – upphandling försenas

De utlovade trygghetsvakterna i Husby centrum skulle vara på plats i april. Men upphandlingen av bevakningstjänsten drar ut på tiden. – Ingen vågar vakta Husby centrum. Företagarna är åter lämnade i diket, säger Salam Kurda, ordförande i företagarföreningen i Husby.

  • Publicerad 16:51, 15 aug 2017

I slutet av 2016 höll företagarna i Husby sina butiker stängda i protest mot oroligheterna i centrum.

I februari i år beslutade stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista att Husby ska få trygghetsvärdar med befogenheter som ordningsvakter, för att skapa en tryggare centrummiljö.

Trygghetsvakterna är tänkta att jobba i nära samarbete med polisen och förhoppningen var att vakterna skulle vara på plats redan i april i år.

Men än har det inte kommit några vakter till centrum.

Salam Kurda, ordförande i företagarföreningen i Husby, är kritisk till att löftet om vakter inte infriats än. Att övervakningskameror har satts upp i centrum har haft effekt menar han, men det räcker inte för att återupprätta ordningen.

Salam Kurda har fått nog. Efter årsskiftet lämnar han Husby. Foto: Åsa Sommarström

– Vi har skrikit i åratal om att det är kaos i vårt område. Det är ett övergivet område. Det känns som att det här med vakterna bara var propaganda, säger Salam Kurda, som lämnar Husby efter årsskiftet då Svenska bostäder bygger om i centrum och planerar om butiksstråken.

”Vi har skrikit i åratal om att det är kaos i vårt område”

Han väljer då att stänga ner Salams Orientlivs i Husby, som han drivit i 30 år. I samband med det så lämnar han även sin post som ordförande i företagarföreningen, som han suttit på sedan starten.

– Jag kommer att fortsätta som grossist och affärsman men tänker även börja engagera mig politiskt för Moderaterna. Det finns frågor som jag kan driva som rör Järva och hoppas på att få rikspolitikerna att vakna till.

Anledningen till att trygghetsvakterna lyser med sin frånvaro är att upphandlingen av tjänsten har kommit av sig.

– Securitas ville ha en alldeles för hög summa för uppdraget, vilket vi inte kan säga ja till. Det andra företaget, Nokas, ville inte ta på sig uppdraget alls, säger Gunilla Davidsson, tillförordnad stadsdelsdirektör i Rinkeby-Kista.

Vad är anledningen till att de inte vill, anser de att Husby är för otryggt? 

– Det kan jag tyvärr inte svara på, anledningen har inte framkommit till mig. Nu fortsätter vi att föra en dialog med våra samarbetspartners om hur vi ska gå vidare, säger Gunilla Davidsson.

Nokas tillförordnande vd, David Larsson säger till Mitt i att de tackade nej på grund av flera orsaker.

Dels på grund av att Husbyuppdraget i konkurrens med andra stora uppdrag som Nokas fått in skulle bli svårt att resurssätta.

– Det är också svårt att hitta kompetent personal till en så kort period som det handlade om – tre månader. Sedan är det även en arbetsmiljöfråga, Husby är ett komplext område och då gäller det att ha rätt personal för att kunna skapa dialog med de som inte alltid gör som man ska, vilket i sig kräver mer tid än just 3 månader, säger David Larsson.