Väktare på tågen ska göra Sollentuna tryggare

Helenelund och Rotebro är två av stationerna där minst människor känner sig trygga, visar en undersökning av Stockholms läns landsting. Nu ska 15 extra vakter patrullera tågen och stationerna där otryggheten upplevs som störst.

  • Publicerad 16:55, 3 sep 2018

Helenelund och Rotebro är två av stationerna där minst människor känner sig trygga när de åker ensamma på kvällar och nätter, visar en undersökning av Stockholms läns landsting.

I Rotebro uppger 47 procent att de känner sig trygga – i Helenelund endast 41 procent.

Nu satsar SL fem miljoner extra på att skapa trygghet på pendeltågen. 15 trygghetsväktare, som har väktarutbildning men som inte kommer att ha väktaruniform, ska finnas ombord på pendeltågen och stationerna för att skapa trygghet.

De ska till exempel gå genom tågen vid ändstationerna, och även skapa trygghet för tågpersonalen. Det skriver Moderaterna i landstinget i ett pressmeddelande.

Nya tågen får live-kameror

Nytt är också att de nya tunnelbanevagnarna C30 utrustas med särskilda övervakningskameror, med möjlighet till livestreaming inifrån vagnen till SL:s trygghetscentral. Det gör att ”brottslingar och bus bättre kan både ertappas, spåras och gripas” menar Tamsons.

Redan nu satsar SL 220 miljoner kronor på olika trygghetsinsatser.

– Vi vet också att tryggheten är en viktig faktor när det gäller om människor väljer att resa med kollektivtrafiken eller inte, säger han i pressmeddelandet.

Trygghetskurvan nedåt

Enligt SL:s undersökning om kundnöjdhet för 2017 så ökar andelen trygga resenärer stadigt år för år. 70 procent uppger nu att de känner sig trygga när de åker ensamma på kvällar och nätter.

Men ser man enbart till pendeltågtrafiken är siffran lägre, 65 procent anser sig trygga där.

Det är vid ändstationerna som man känner sig otrygg

Claes Keisu

Och när frågan ställdes i februari 2018 hade den upplevda tryggheten minskat. I snitt kände sig då 59 procent trygga.

– Generellt kan man säga att det är vid ändstationerna, där tågen vänder, som man känner sig otrygg, säger Claes Keisu, presskommunikatör vid SL.

Den station som upplevs som minst trygg i hela länet är dock Ulriksdal. Bara 39 procent uppger att de känner sig trygga där. Förutom Rotebro och Helenelund ligger även Södertälje centrum och Barkarby långt under snittet.

Fakta

Tryggast på lokalbanor och buss

Andel trygga i kollektivtrafiken på kvällar och nätter (2017):

Buss: 80 procent

Lokalbana: 85 procent

T-bana: 66 procent

Pendel: 65 procent

Alla trafikslag: 70 procent, en ökning med två procent sedan 2012.

Andel trygga på pendeln februari 2018: 59 procent

Källa: Stockholms läns landsting

Fakta

Här är stationerna där vi är minst trygga

Andel som upplever sig trygga när de åker ensamma kvällar och nätter (februari 2018):

Ulriksdal: 39 procent

Södertälje C: 40 procent

Helenelund: 41 procent

Rotebro: 47 procent

Barkarby: 50 procent

Stationer som ligger strax under snittet på 59 procent:

Kungsängen, Jakobsberg, Spånga, Upplands Väsby, Årstaberg, Stuvsta, Flemingsberg, Östertälje, Handen.

Källa: Stockholms läns landsting
Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Brandkåren vädjar: Var försiktig på isen

Nyheter "Varje vinter är det någon eller några som går igenom" Isen har börjat lägga sig på Norrviken, men det gäller att vara försiktig.onsdag 20/1 13:10

Narkoman hotade att skjuta ihjäl sina föräldrar

Nyheter Kom hem och "var som en annan människa" En tonåring har dömts för olaga hot mot sina föräldrar i Helenelund. Det var i juni i fjol som det uppstod bråk då han kom hem narkotikapåverkad och ”uppe i varv”.onsdag 20/1 11:20

Nu minskar vaccinationstakten

Nyheter Hälften så många doser till Stockholm Över 30 000 personer har vaccinerats mot covid-19 i Region Stockholm. Men nu halveras antalet doser som levereras.onsdag 20/1 8:11