Väktare i Messingen efter oroligheter

Ett stort antal elever är inblandade i en konflikt som denna vecka resulterat i två fysiska konflikter och en konfrontation på Väsby nya gymnasium. Nu finns väktare på plats i Messingen och personalen uppmanar eleverna att undvika att vistas på de öppna ytorna i Messingen då det kan innebära fara. – Vi vill inte ha en Enskede-incident, säger rektor John Gustafsson.

  • Publicerad 12:27, 14 dec 2017

Veckan har präglats av flera oroligheter på Väsby nya gymnasium och nu vidtas flera åtgärder för att upprätta lugn och hålla eleverna säkra i anslutning till skolan.

– Det är en konflikt mellan olika elever som har startats av att någon sagt eller gjort något. Sen är det större grupperingar som backar upp de här eleverna och så ryker de ihop, säger rektor John Gustafsson.

Hundratals elever kan göra upp

Från och med tisdagen är två väktare på plats i Messingen och personalen på skolan uppmanar eleverna att undvika att vistas på de allmänna ytorna i anslutning till skolan.

– Vi berättar att det kan vara farligt. Det är en extraordinär situation och vi vill inte ha en allvarlig incident som på Enskede gymnasium där en ung man dräptes eller mördades på onsdagen.

Både måndag och tisdag har elever drabbats samman i slagsmål utanför Väsby nya gymnasium. Exakt hur många som deltagit bråken är oklart med det kan röra sig om 20 till 30 elever. På onsdagen kom ett stort antal personer till Messingen och uppehöll sig i entrén vilket kopplas till konflikten.

– Ett problem är när bråket sker utanför skolan, på allmän plats i Messingen eller på torget. Då kan vem som helst komma dit och de ringer dit vänner och släktingar från andra håll. Plötsligt har vi hundratals elever som ska göra upp.

Fem elever avstängda

Efter veckans oroligheter har fem elever stängts av för att ha deltagit eller blandat sig i bråken. Under 2017 har totalt 10 elever stängts av från skolan vilket kan jämföras med två elever både 2016 och 2015.

– Jag har jobbat inom skolan i 35 år och jag kan ärligt säga att det här har varit den lugnaste skolan jag har varit på, fram tills i år. Vad det beror på är svårt att analysera men det kan handla om vilka elever som kommer in på skolan och vilka erfarenheter de har med sig.

I nu läget arbetar all vuxen personal med att upprätta ett lugn genom att uppmana elever att hålla sig utanför och i samtal med berörda elever bidra med konflikthantering.

– Vi förklarar allvaret i situationen och vilka konsekvenser det kan ge. Vi tar tuffa tag för att visa var gränsen går. Vi stänger av elever för att visa att de kan förlora sin chans till en gymnasieutbildning.

Polisen vill inte stigmatisera skolan

Kommunpolis Malin Sundström ser ingen anledning till större oro efter veckans incidenter vid Väsby nya gymnasium. Hon menar att det är en stor skola med 750 elever och då uppstår oroligheter. Det är viktigt att inte stigmatisera skolan.

– Det pratas mycket om att Messingen är ett stökigt ställe men med tanke på hur många unga som samlas på ett och samma ställe tycker jag att personalen på skolan, Nav1 och kulturhuset gör ett fantastiskt jobb för att hålla det lugnt.

Polisen har ofta samverkansmöten med den olika aktörerna i huset och lyfter att verksamheterna själva arbetar med att trygga platsen.