Väktare får inte jobba i Rinkeby efter att kollega skjutits

I måndags blev en väktare skjuten i Rinkeby och fick som följd föras till sjukhus med allvarliga skador. Nu ryter väktarnas fackförbund ifrån och stoppar vaktbolagen som jobbar i området.

  • Publicerad 08:15, 10 okt 2019

Sedan i tisdagskväll finns inga väktare i Rinkeby. Väktarnas fackförbund Transport har infört ett så kallat skyddsstopp i området efter att två väktare blev beskjutna under måndagskvällen.

Fackförbundet bedömer helt enkelt att det är för farligt att jobba i området just nu, skriver Dagens Nyheter.

– De upplever att det är för farligt att arbeta där, säger Martin Miljeteg, arbetsmiljöombudsman.

Oroande utveckling

En av väktarna fick föras till sjukhus med allvarliga skador under kvällen. Den andra klarade sig utan fysiska skador.

Flera av vaktbolagen som jobbar i området har efter skottlossningen på eget bevåg lämnat sitt uppdrag i stadsdelen.  Det är en utveckling som oroar polisen i Rinkeby.

– Skulle det som hände i måndags leda till att vaktbolagen får svårt att rekrytera eller att man drar sig bort från området vore det förödande. Ännu värre vore det om fackets skyddsstopp fortsätter gälla, säger Frida Nordlöf, biträdande lokalpolischef i Rinkeby till Dagens Nyheter.

Kallade till krismöte

Under onsdagen kallade polisen till ett krismöte och ett drygt 30-tal representanter från vaktbolagen dök upp för att ta del av den rådande lägesbilden. Polisens avsikt är dessutom att lyssna på vaktbolagens uppfattning om situationen för att se vad man kan göra för att stötta dem.

– Skjutningen visar att en gräns är passerad, vi ser oerhört allvarligt på det som hänt. Det är uppenbart att vi måste skruva till vår samverkan, fortsätter Frida Nordlöf.

Beslutet om skyddstopp kan komma att hävas i närtid.