Vaknade du av åskan? 709 blixtar på tre timmar

Vaknade du också av dunder och brak i natt? Ovädret som drog in över länet förde med sig 709 blixtar och lokalt stora mängder regn. – Hamnade man rakt under upplevdes det nog som kraftigt, säger Moa Hallgren, meteorolog på SMHI.

  • Publicerad 13:53, 29 jun 2020

Många vaknade nog av det åsk- och blixtoväder som drog in över länet under natten till måndagen.

Från klockan tre i natt, när åskan drog in över de södra delarna av länet till strax efter klockan sex på måndagsmorgonen när det var förbi Norrtälje, hade 709 blixturladdningar registrerats.

Moa Hallgren, meteorolog på SMHI. Foto: SMHI

– När det går rakt över så upplevs det som väldigt kraftigt. Det var en del, men inte jättemycket om man jämför med till exempel Värmland där det var 6 000 blixturladdningar under gårdagen. I och för sig var det under några fler timmar än i Stockholms län, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Det inte är ovanligt att det kommer en rejäl urladdning likt den i natt efter en period av sol och värme.

–  I samband med att en kallfront har rört sig in över området så har kalluft tryckt under den varma luften och det blir det så här, säger hon.

Drygt 700 blixturladdningar registrerades mellan 3-6 natten till måndag. Som mest intensivt var den från klockan 03.30 till 04.30 Foto: SMHI

Översvämmat postkontor

Trots ovädret rapporterar räddningstjänsten runt om i länet en förhållandevis lugn natt, med relativt få blixtrelaterade utryckningar.

En av dem var i Botkyrka där blixten slog ner i ett kedjehusområde i Vårsta. Ett garage mellan husen började brinna.

– Vi kunde snabbt släcka elden. Inga boende behövde evakueras, säger Mikael Nygren, operativt befäl på Södertörns brandförsvarsförbund.

Det regnade också kraftigt på flera håll i länet under natten. Fram till i klockan åtta i morse hade det kommit drygt 18 millimeter regn, lokalt mer.

Postnords kontor på Regeringsgatan i city drabbades av översvämning.

– Det är ett stort företagscenter som ligger under markplan och det var helt översvämmat i morse. Det var en decimeter grus och vatten i hela lokalen, så det var riktigt illa när vi kom hit. Men allt är undan nu och vi kunde öppna igen klockan 12, säger Håkan Winqvist, distributionsområdeschef för Postnord i city.

Storstockholms brandförsvar vill passa på att skicka med en varning att trots att det kom en hel del regn under natten, så är det fortsatt väldigt hög brandrisk.