FRAMME. ”Man måste vänja sig. Jag föddes mitt i kriget”, säger Nasser Naje Lazem om sin tidiga uppväxt i Irak. Nu släpper han sin första av tre böcker om barndomens drömmar, flykt och om att komma till tryggheten. Foto: Michael Folmer

Vakendrömmen som blev sann

En pojkes drömmar om flykt har nu blivit en bok. Författaren Nasser Naje Lazem kom bort från kriget och avslöjar faktiskt att historien fick ett lyckligt slut.

  • Publicerad 01:15, 18 apr 2016

Jag såg bara hur vackert det var. Det fanns hus

utan skotthål och broar som inte hade rasat

Kontrasterna i Nasser Naje Lazems livshistoria blir tydliga när han berättar om sin barndom i strålande solsken på en fullsatt uteservering längs Sturegatan.

När han var i sjuårsåldern bestod vardagen av att gå flera kilometer genom ett minfält, tillsammans med sin syster, för att hämta vatten. Ett krig hade avlösts av nästa och av västvärldens sanktioner mot Irak.

– Det bombades varje dag. Men kriget är ingenting mot sanktionerna, de förstör allt. Plötsligt fanns inget av det man behövde; mjölk, bröd, mediciner... Affärerna blev tomma, säger han.

Värst var att skolorna tvingades stänga – bristen på utbildning har drabbat en hel generation, berättar Nasser Naje Lazem.

Nu arbetar han åt Sundbybergs stad som fältassistent, efter avslutad socionom-
utbildning. Ett av hans mål har varit att utbilda sig och därigenom skapa sig ett tryggt liv. Erfarenheten av att ha varit på flykt delar han med ungdomar han möter i jobbet.

Han har alltid velat vara författare. I mars blev boken ”Drömmar i vaket tillstånd” klar; drömmarna handlade om att komma bort från krig, sanktioner och kvinnoförtryck.

Nasser Naje Lazems pappa, född 1926, bedrev en politisk kamp och blev satt i fängelse under flera decennier. Han lyckades fly på 1960-talet efter att, tillsammans med sina medfångar, ha grävt en tunnel ut till friheten. Det tog sex år. Pappan ville inte lämna Irak.

– Han hade kämpat hela sitt liv. Han sade att efter det han hade varit med om, fanns det inget som skrämde honom.

Men barnen ville ta sig någon annanstans. För att orka med tänkte Nasser Naje Lazem alltid att nästa stund blir bättre. Boken om detta är den första delen i en trilogi.

1998–2004 bodde Nasser Naje Lazem i Tensta. Han förstod inte hur folk kunde tycka att det mest var ”betong och fult”.

– Jag såg bara hur vackert det var. Det fanns hus utan skotthål och broar som inte hade rasat; det fanns utbildning och det serverades mat i skolan. Jag var glad så länge det gick att tända ljuset hemma och det kom vatten när man vred på kranen.

Idén att skriva föddes när Sverigedemokraterna tog plats i riksdagen 2010. De senaste åren har han sett en främlingsfientlighet växa fram.

– Jag började fundera på hur jag ska få in min bild. Mitt budskap är att oavsett förutsättningar och vad du har upplevt, om du kämpar och låter bli att hamna i dumma situationer så kan du komma framåt i livet.

MER Nasser Naje Lazem

Aktuell: Med boken ”Drömmar i vaket
tillstånd”.

Ålder: 31 år.

Yrke: Jobbar som fältassistent vid Sundbybergs stad.

7 maj hålls releasefest på Signalfabrikens bibliotek.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Efter butiksdöden – Så ska stan förbli levande

Nyheter Förebild: Hökarängen vände från vakanser till vimmel I en levande stad behövs det levande bottenvåningar. Men när tusentals butiker försvinner måste länets fastighets­ägare tänka om för att kunna fylla sina lokaler med något annat. "Brun papp i...lördag 31/7 5:00

Då kan pride anordnas i Bergshamra

Nyheter Men årliga firandet ställs in i Rissne Bergshamra Pride skjuts upp till hösten och Rissne Pride ställs in. Med förhoppningen att få firas tillsammans har arrangörerna i Solna och Sumpan tvingats ställa in och ställa om, i år igen.fredag 30/7 13:24

Butikspersonal såg till att misstänkt våldtäktsman greps

Nyheter Kände igen mannen från vittnens bilder En man har häktats misstänkt för våldtäktsförsök utanför ett soprum i Sundbyberg och en våldtäkt på Kungsholmen. Mannen kunde gripas efter att butikspersonal i centrum känt igen honom på bilder som...fredag 30/7 10:25