En katt, dock inte den på bilden, skapade oenighet i Nacka tingsrätt. Foto: Mostphotos

Väjde för katt – frias från cykelkrasch

En 55-årig bilist har friats från åtalet att ha orsakat en cykelkrasch på Sockenvägen, Boo, 2016. 55-åringen har hävdat att han väjde för en katt. En majoritet av ledamöterna i Nacka tingsrätt kan inte utesluta den förklaringen och har friat från vårdslöshet. Men rättens ordförande, yrkesdomaren, ville fälla bilisten.

  • Publicerad 15:28, 12 jan 2017

Vid det aktuella tillfället i maj 2016 hade 55-åringen väjt in framför fem cyklister på Sockenvägen i Boo och tvärnitat med följd att en cyklist kraschade in i bilen och en annan cyklist körde ner i diket för att undvika en kollision.

Cyklisten som körde in bilen bröt ena nyckelbenet.

Bilisten, 55-åringen, hävdade att han tvärbromsat för att undvika att köra på en katt.

Ingen av de övriga som har hörts i målet, bland dem cyklisterna, såg till någon katt på platsen.

Majoriteten av ledamöterna i Nacka tingsrätt, i det här fallet nämndemännen som är lekmän, utesluter inte att 55-åringen verkligen har sett en katt, eller har trott sig ha sett en katt.

Domstolsmajoriteten ansåg även att 55-åringens ihärdiga tutande kort före olyckan kunde ha haft med katten att göra, ”även om uppgifterna sammantaget är besvärande för honom”, skriver rättens majoritet.

Tingsrättens ordförande, yrkesdomaren, var av en annan uppfattning.

Också domaren ansåg att det inte gick att utesluta att 55-åringen hade sett en katt vid sidan av vägen. Men den tvära inbromsningen var oaktsam och 55-åringen borde ha dömts till böter för vållande av kroppsskada och skadestånd, anser yrkesdomaren.

Domen går att överklaga.