Delat ansvar. I kommunen finns 80 vägföreningar utspritt. På exempelvis Adelsö finns ett tiotal lokala vägföreningar som ansvarar för exempelvis vinterunderhåll av vägar. Foto: Jannie Flodman

Vägutredning välkomnas av opposition och allians

Frågan om vägansvar i kommunen har länge splittrat politikerna. Nu ska den utredas ännu en gång. "Jag upplever att den här är mer omfattande", säger Ove Wallin (C), kommunstyrelsens förste vice ordförande.

  • Publicerad 14:55, 12 nov 2021

Alla i en vägförening utnyttjar vägen, även om du inte har en bil

Vägansvaret i kommunen har utretts flera gånger tidigare. En ny utredning står med i de mål för mandatperioden som Ekeröalliansen skrev för valet 2018.

Ove Wallin (C) ser fördelar med att vägföreningar har ansvar.

– Spontant tycker jag att engagemang i föreningslivet är positivt. Alla i en vägförening utnyttjar vägen, även om du inte har en bil. Det är varor som levereras eller ambulans som ska kunna komma fram.

I den kommande utredningen ska det bland annat undersökas vad kommunen kan, måste, bör och vill göra kring vägansvar. Resultatet handlar inte bara om ett vara eller inte vara för vägföreningarna.

– Det kanske är så att kommunen ska sköta vissa vägar. Vi kommer att titta på alla vägföreningar, säger han.

Att ordförandena i Stockbys och Närlundas vägföreningar menar att föreningarna är för stora ser inte Ove Wallin som ett hinder.

– En stor förening innebär att många är med och delar på ansvaret.

Vill se kommunal stöttning

Ett parti som länge velat se ett större kommunalt ansvar är Liberalerna.

– Vi vill att kommunen tar över de stora vägarna, men tycker att de små ska kunna vara kvar. Men med mer kommunal stöttning för exempelvis större åtgärder och vinterunderhåll, säger Fredrik Ohls, gruppledare.

Partiet vill se en satsning på ett kommunalt gatukontor som tar större ansvar och helhetslösningar för tätorter och mer trafikerade områden.

– Vi tycker att kommunen ska ansvara för områden runt skolor, service, förskolor så att det blir bra trafiklösningar.

Att det skulle kunna innebära en skattehöjning tror han inte stör invånarna.

– Jag tror många är beredda att betala för framkomlighet och bra vägstandard och det rör sig inte om mer än några öre. Det finns också många effektivitetsvinster och avskaffad moms att hämta hem, säger Fredrik Ohls.

Fördelar. Ove Wallin (C) är förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Han ser flera fördelar med lokalt vägansvar. Foto: Ekerö kommun

Tveksam. Fredrik Ohls (L), gruppledare tycker att de större vägföreningarna bör avskaffas. Foto: Privat

Tre tonårspojkar rånades på kläder i Träkvista

Nyheter Beväpnade rånare försvann Vid 21-tiden på lördagen rånades tre pojkar i Träkvista. Polisen söker nu flera unga män.måndag 17/1 11:30

Färingsöbon gör hundleksaker av gamla tyger

Nyheter Kärleken till hundar blev affärsidé Överblivna tyger och understimulerade hundar – det var kombinationen som kickade igång Färingsöbon Emelie Frisks företagsidé.fredag 14/1 16:23

Tranholmens is lockar besökare i alla åldrar

Nyheter Stort säkerhetsarbete för säker skridskoåkning Efter två mildare vintrar kan alla skridskoentusiaster äntligen snöra på sig grillorna. Sedan mellandagarna har Tranholmens isbana återigen öppet – till besökarnas stora glädje.fredag 14/1 15:52