När Mohammed trycker ihjäl lössen blir pappret blir blodigt, ett tecken på att de bitit. Foto: Anna Wilson

Vägglöss plågar boende för nyanlända i Högsätra

Barnen får variga sår när lössen kommer fram på nätterna och biter dem. Familjerna som bor i Högsätrahuset har kämpat mot vägglöss hela sommaren. – Det här påverkar oss alla. Vi måste få hjälp, säger Mohammad, som bor i huset.

  • Publicerad 07:51, 25 sep 2018

Sedan i somras plågas flera familjer i Högsätrahuset i Högsätra av vägglöss.

– Lössen kommer fram på nätterna och biter oss. Mina döttrar och jag är uppe på nätterna och jagar löss, berättar en kvinna som bor i huset.

De flesta lössen bor i sängarna. På deras svarta kroppar ser man att de sugit människoblod.

Delar av det gamla sjukhuset har gjorts om till tillfälligt boende för nyanlända av Lidingö stad. För tillfället bor runt 150 personer i huset.

Klagat – men hjälpen uteblir

De boende är kritiska till att det tagit så lång tid att få hjälp med problemen. Trots att de själva hävdar att de pratat med anställda på boendet har någon sanering inte skett ännu.

– Vi har klagat till kommunen och till vår handläggare. Men inget hände, säger Mohammed som bor med sin familj i huset.

På ett möte för två veckor sedan med den avdelning på staden som förvaltar bostäderna utlovades slutligen en sanering som börjar nu i veckan.

Sover på  golvet

När Mitt i besöker familjerna visar flera av dem ärr efter lusbetten. De berättar att de städar så de håller på att de städar intensivt för att få bort så många löss de kan.

Någon låter barnen sova på en filt på golvet så att lössen, som mest finns i sängarna inte ska komma åt dem. En flicka i 10-årsåldern har variga sår på ryggen. Hos en annan flickas arm hade en lus borrat sig in i armen. Hennes farmor fick peta ut lusen med en nål.

– Det här påverkar oss alla. Hade man påbörjat saneringen tidigare hade det kanske inte blivit så stora problem, säger Mohammed.

Vägglöss lever på människors blod. Mohammed trycker sönder lössen med ett hushållspapper som blir blodigt.